Memur emeklileri ile Bağ-kur ve SSK’lılar arasındaki zam farkı tepkilere yol açınca yüzde 5 ilave artış duyuruldu. Cumhurbaşkanı eşitlenme için temmuz ayını işaret etti. Ancak rahatsızlığın anketlere yansıdığı iddiaları sonrası bütün emekli maaşlarındaki artış yüzde 49’a getirildi. ‘Milyonluk kesimi saran adaletsizlik hissi seçim öncesi hesap bozdurdu’ yorumları yapıldı.

Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiyenin tepkiler sonrası verilmesinin ardından benzer süreç aylıklarda yaşandı. Memur emeklilerine yüzde 49’luk zam yapılırken SSK ve Bağ-Kur’lularda oranın yüzde 37’de kalması tartışma yarattı. Erdoğan’ın yüzde 5 ilave açıklamasıyla oran 42’ye çıktı. Ancak ‘Adaletsizlik yapılıyor’ tepkileri dinmedi. Bunun üzerine Çalışma Bakanı, SSK ve Bağ-Kur’luların maaş artışının yüzde 49.25’e yükseltildiğini açıkladı.

‘YEREL SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİLER İÇİN ZAM BORSASI AÇILDI’

Kararda, yaklaşan yerel seçimin etkisine dikkat çekildi. Mart ayında tüm emeklilere 2 ila 4 bin lira seyyanen zam yapılacağı, bu adımla hâlâ 10 bin liranın altında olan maaşların da bu seviyeye çekileceği iddia edildi. Sosyal medyada ‘Emekliye zam borsası açıldı’ yorumları yapıldı. Ekonomistler kök maaşta mağduriyetlerin sürdüğünü dile getirirken muhalefet temsilcileri “En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalı” çağrısında bulundu.

2501krt01a-tum-001.jpgKarar'ın manşetinde yer alan habere göre, Türkiye’de yaşanan enflasyon sorununa asgari ücret artışı da yetmiyor. En son emeklilere yapılan zamma gelen tepki üzerine yeniden yapılan bir artış da seçim ekonomisini akıllara getirdi. Alınan kararlar deyim yerindeyse 3 gün sürüyor. En son emekli maaşının 10 bin lira olduğunu açıklayan hükümet, tepkilerin üzerine yeni bir karar daha aldı. Memur emeklileri ile Bağ-kur ve SSK’lılar arasındaki zam farkı tepkilere yol açınca yüzde 5 ilave artış duyuruldu.

Her ne kadar düzeltme için temmuz ayı işaret edilse de rahatsızlığın seçim anketlerine yansıması hükümeti harekete geçirdi. Bütün emekli maaşları böylece yüzde 49’da eşitlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25’e yükseltiyoruz. Böylece tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlamış olduk” dedi.

Uzun bir süredir yaşanan bu durum aslında seçim dönemlerini akıllara getirdi. Geçen sene de genel seçim öncesinde de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) gündeme bile gelemeyeceği paylaşılmıştı. Ama seçim öncesinde EYT devreye alındı. Aynı şekilde asgari ücret zammı ve emekli maaşları da dikkat çekti. Orada da düzenlemeler yapıldı. Yakın tarihte sadece çalışmayan emekliler için de 5 bin lira ikramiye kararı alınmıştı. Sonrasında çalışan emeklilerin tepkileri üzerine burada da bir düzenlemeye yeniden yapıldı. Tepkiler üzerine tüm emekliler yani çalışanlar da dahil edildi.

Son olarak da SSK ve bağkur emeklilerine yüzde 42,6 zam yapılmıştı. Sonra en düşük emekli maaş 10 bin lira oldu. Tepkiler artmaya devam edince yüzde 49,25’te sabit kaldı. Uzmanlar hükümet ayağındaki bu gelgit durumun son dönemlerde oldukça tekrarlandığını paylaştı. Tabloya bakıldığında alınan kararların 1 ay geçmeden yeniden düzenlenmek zorunda kalıyor.

‘KİMSEYİ ENFLASYONA EZDİRMEDİK’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesindeki istihdama dönüş programları, işsizlik sigortasında değişiklik düzenlemesi ve kısa çalışma ödeneği gibi konu ele alan Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen yüzde 5’lik zammın da arttırıldığını duyurdu. Bakan Işıkhan, sene başında yapılan asgari ücret zammında geçen seneye oranla yüzde 100’lük bir artış olduğunu hatırlatarak, “Yıllık enflasyon yüzde 64,77 iken asgari ücrete geçen yıla göre yüzde 100 zam yapmamız aslında ne kadar önemli bir başarı gösterdiğimizi de gösteriyor. Enflasyon oranı üzerinde de zam vererek çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme ilkemizi sürdürdük” diye konuştu.

Pazara Gidenler Şoke Oldu: Turp Bile 50 Liraya Satılıyor TÜİK Görmüyor... Pazara Gidenler Şoke Oldu: Turp Bile 50 Liraya Satılıyor TÜİK Görmüyor...

‘TEK ZAM ORANI YÜZDE 49,25 OLDU’

Bakan Işıkhan, “Emeklilerimize 2024 yılı zam oranları belli olmuştu. Memur emeklilerimiz için yüzde 49,25 oranında artış sağlanmıştı. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur’lu emeklilerimiz içinse yüzde 37,57 orana ek olarak kabine toplantımızda yüzde 5 ek ilave zam eklenilerek yüzde 42,6’ya çıkarmıştık. Bu düzenleme TBMM Genel Kurulu’na sunulmuş durumda. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ve Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda, ben, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Yapılan çalışmalar sonrasında belli bir noktaya ulaştık. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25’e yükseltiyoruz. Böylece tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlamış olduk” açıklamasında bulundu.

‘KAÇ EK DAHA OLACAK GÖZLER GELECEK HAFTADA’

Uzmanlar da yapılan zam oranı hakkında yorumlarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy “Emekliye zam borsası açıldı. Geçen hafta 5 puan arttı. Bu hafta da 6-7 puan daha eklendi. Gözler gelecek haftaya çevrildi” dedi. Ekonomist Yalçın Karatepe de “10 gün sonra Ocak ayı TÜİK enflasyonu açıklandığında emekli maaşınızın alım gücünün yüzde 7- yüzde 8 düşmüş olduğunu göreceksiniz. “Hissettiğiniz” enflasyonun ne olduğu ise sizin hislerinize kalmış” dedi.

‘KÖK MAAŞA ÇAKILANLAR MAĞDUR’

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt “Emeklilere müjde dediniz. Kime ne verdiniz? 7 bin 500 TL altında maaş alanın zammı var mı? KÖK maaşta neyi düzelttiniz? Son olarak diyoruz ki; En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı. Açlık sınırı baz alınmalı” dedi. Ekonomist Mustafa Sönmez “Başta İstanbul’da, yerel seçimlerde emekli seçmenin etkisi önemli olacak. 15 milyonu aşkın seçmen, SGK’dan emekli, dul, yetim maaşı alıyor. Bunların beşte 1’i İstanbul’da. Özellikle işçi emeklileri, onların kök maaşa çakılmış kesimleri kendilerini çok mağdur hissediyor” ifadelerini kullandı.

‘EMEKLİLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK’

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, özel bir televizyon kanalın yapılan artış oranı hakkında konuştu. Erdursun “Mesela 10 bin lira emekli aylığı alan birinin aylığı 4 bin 260 liraya çıktı. Şimdide 4 bin 925 liraya çıktı. İkinci artışta böylece bin 168 lira artış gerçekleşti. Oransal artışın çok bir anlamı yok. Türkiye emeklilerin büyük bir bölümü kök aylığı 10 bin liranın altında. Emeklilerin büyük bir bölümünde hiçbir değişiklik olmayacak. Diğer kişilerde de bin 168 lira. Yani aman aman bir fark yok. 20 bin lirada 2 bin liranın üzerinde. Kaç kişi Türkiye’de 20 bin lira emekli maaşı alıyor? Oranlar çok yanıltıyor. Tamam verdiğiniz sağ olun ama bu ekonomik krizde bunun bir anlamı yok. Bin lira artış yapsan bir onun değeri 100 lira yani. Bu nedenle seyyanen artış dışında oransal artışın bir anlamı yok. Biraz biraz artış yapılıyor. Tepkilere göre değişiyor” dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden de paylaşım yapan Erdursun “Emekli olduktan sonra asgari ücretle SGDP ile çalışan bir kişi için devletin kasasına aylık 6 bin 400 TL girer. Bu ödenen primin emekli çalışanın emekli aylığına hiç bir yararı olmaz! Özendirici olmayan sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminin sonucu kayıt dışı çalışma olur” yorumunda bulundu.

Editör: Ahmet Kacır