YASAD Başkanı Gönül Kamalı, mesleği yazılımcı olan kişilerin büyük bir oranının yurt dışına göç ettiğini açıklayıp geçtiğimiz yıl 30 bin kişinin gittiğini ayrıca bu sayının 100 bine kadar çıkabileceğini ifade etti.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, 2021 senesinde 30 bin yazılımcının yurt dışına çıktığını açıkladı. Kamalı, yazılımcıların düşük bulunan maaşlar ve uzun çalışma saatleri sebebi ile Türkiye'de yaşamak istemediklerini belirtti.

100 bine yakın olan yazılımcının yurt dışına çıkabileceğini ifade eden Kamalı, Avrupa ve ABD’nin yazılımcı yetiştirme oranının düşük olması sebebi ile ihtiyacını dışarıdan kapattığını ifade ederek, “Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

Blomberg HT’den İlayda Kılıçay’ın haberine göre; yazılımcıların yurt dışına çıkmalarının ilk ve en önemli sebeplerinden birisinin uzun çalışma saatleri olduğunu açıklayan Kamalı, “Uzaktan çalışılabildiğinden ötürü şirket bağlılığı zayıf kalıyor, artan çalışma saatleri ve iyi fırsatlar yazılımcının başka işe geçmesiyle sonuçlanıyor. Böylece geride kalanların üzerinde de büyük bir çalışma baskısı oluşuyor. Bir yazılımcıdan memnunsanız o kişinin arkadaşlarından da CV istenir işe alımın yüzde 30’u tanıdık üzerinden olur. Bu nedenle bir kişinin işten çıkması bir yıl içinde 5 kişinin daha işi bırakması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Kamalı, tüm bunların yanında Türkiye’deki yazılım şirketlerinin 12 ayda yüzde 20 büyüdüğünü kaydederken iş gücünün ise aynı zaman diliminde yüzde 10’dan fazla azaldığını söyledi. Bunlarla birlikte belirli tematik alanlarda da çok ciddi açıkların olduğunu ve aynı zamanda söz konusu alanda faaliyet gösteren şirketlerin de bu durumdan yüzde 50 civarında etkilendiğini kaydetti.