Kur KorumaMevduat üzerinden verilen faize dikkat çeken İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, "1 milyon yatırana yıl sonunda 550 bin dolar faiz veriliyor. Şu an esas problemli yer, Kur Korumalı Mevduat üzerinden verilen faiz. Büyük müşterilere çok yüksek faiz veriliyor." dedi.

Kur Korumalı Mevduat üzerinden verilen faizin eşit şekilde dağıtılmadığını vurgulayan Bilge Yılmaz, "Şu an esas problemli yer, Kur Korumalı Mevduat üzerinden verilen faiz. Adamına göre muamele yapıyorlar. Büyük müşterilere çok yüksek faiz veriliyor." dedi.

Mevduat hesabı yapan İYİ Partili Bilge Yılmaz, "Dolara yüzde 55 faiz dünyada yok. Bankaya mevduat yatırıyorsunuz, sizin 1 milyon dolarınızı 1 milyon 550 bin dolar yapacak! Bu tamamen iş bilmezlik." ifadelerine yer verdi.

'TÜRKİYE'DE ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLMİYOR'

KARAR TV'de konuşan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, enflasyonun neden Türkiye'de mücadele edilemediğinden faiz örneği vererek anlattı. İYİ Partili Yılmaz, "Vatandaşlara hizmet olsun diye küçük bir hesap yapalım!" diyerek şunları kaydetti:

"Yüzde 40 faizde, şu anki piyasada kur korumalı mevduat şu şekilde açıklıyor; faiz genelde mevduat sonda verilir. Burada peşin veriliyor. Eğer 1 milyon dolarınız varsa bunun yüzde 40 faizle, yılı 4'e böldüğümüzde 3 ayda bir yüzde 10 kazanıyorsunuz. 1 milyon bu durumda ne yapar? Sizin elinize sonuç olarak 1 milyon 100 bin dolar geçer. Onu bir daha yatırırsanız, 1 milyon 100 binin yüzde 10'u 110 bin yapar. Şu anda bunu dolar üzerinden garantili şekilde işletiyorlar. Yani siz bir milyon doları yatırdığınız zaman, 1 milyon 460 bin elinize geçiyor. Bunu vade sonunda aldığınızda faiziniz şu an peşin ödeme şeklinde olur. Bu ne demek? Elinize 900 bin geçiyor. Siz o 900'ü işletebilirsiniz. 900 binin 3 ay içerisinde 1 milyon olması demek. 3 ay içerisinde yüzde 11,11 faiz demek. Yüzde 11,11'i 4 kere yatırırsanız o da yüzde 52 yapıyor. Yüzde 40 denen faiz esasen yüzde 52 oluyor. Yüzde 42 dün verilen dolar faizi. Şimdi bu gördüğünüz sayılarda esasen yanıltıcı. Yüzde 40 denilen faiz aslında yüzde 52 demek. İşin gerçeği şu; Türkiye'de enflasyonla mücadele edilmiyor. Onun için enflasyon böyle."