Bankacılık sektörü yeniden döviz pozisyon açığı vermeye başlarken, rakam 1.5 milyar doları aştı. Üstelik bu kez kamu bankalarının yanı sıra özel sermayeli bankalarda da döviz açığı var. Yerli özel bankalar, 5 yıl sonra ilk kez döviz açığı verirken, bankacılık kaynakları, bir döviz satışının gerçekleştiğini ve bunun etki ettiğini söyledi.

Genellikle kamu mevduat bankalarında görülen net döviz pozisyon açığı son haftalarda yerli özel ve yabancı mevduat bankalarında da görülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, bankacılık sektörü 6 Kasım 2020’den sonra ilk kez 13 Ocak 2023’te net döviz pozisyonu açığı verirken 17 Şubat itibarıyla döviz pozisyon açığı 1.5 milyar doları aştı.

Yerli özel bankalar, en son 26 Ocak 2018 ile biten haftada net döviz pozisyon açığı vermişken 17 Şubat itibarıyla yarım milyon dolarlık net döviz pozisyon açığındalar. Yabancı mevduat bankaları da 5 Eylül 2018 ile biten hafta sonrası ilk kez net döviz pozisyon açığı yaşıyor.

DÖVİZ POZİSYON FAZLASI NE ZAMAN DÜŞÜŞE GİRDİ?

ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; BDDK haftalık verileri, bankacılık sektörünün 11 Kasım 2022 ile biten haftada 5,1 milyar dolarlık net döviz pozisyon fazlası olduğunu gösteriyor. Kamu mevduat bankalarının aynı tarihte net döviz pozisyon fazlası 43,2 milyon dolar iken, yerli özel bankaların net döviz pozisyon fazlası 2,3 milyar dolar, yabancı mevduat bankalarının ise 2,5 milyar dolar net döviz pozisyonu fazlası vardı. Bu tarihten sonra hem sektörde hem de yerli ve özel ile yabancı mevduat bankalarında dikkat çekici şekilde net döviz pozisyon fazlası düşüş eğilimine girdi.

BANKACILIK KAYNAKLARI: DÖVİZ SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Bankacılık sektörü kaynakları, bankaların döviz varlıklarında azaltıma gittiğini dile getirerek gerek yurtdışında tuttukları gerekse içerdeki varlıkların gerilemesiyle net döviz pozisyon açığına ulaşıldığını belirtti.

BDDK’nın oranda yaptığı değişikliğin de bu düşüşte etkili olmuş olabileceğini kaydeden kaynaklar, bir döviz satışının ise gerçekleştiğini söyledi.

Kaynak:Karar