Merkez Bankası tepki ve eleştirilere rağmen politika faizini yüzde 17'den 9'a düşürdü. Ancak Merkez Bankası'nın doları dizginlemek için attığı adımlar bankalardaki mevduat faizini yüzde 30'a çıkardı. Bazı bankalar 'hoş geldin faizi' adı altında mevduat yatırımına kapıyı araladı. Konuya dikkat çeken ve aradaki uçurumu giderek büyüdüğünü belirten ekonomist Prof. Dr. Şanol Babuşçu “Politika faizi: Yüzde 9. Apolitik Faiz: Yüzde 30” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tepki ve eleştirilere rağmen politika faizini yüzde 17'den 9'a düşürdü. Ancak Merkez Bankası'nın doları dizginlemek için attığı adımlar bankalardaki mevduat faizini yüzde 30'a çıkardı. Bazı bankalar 'hoş geldin faizi' adı altında mevduat yatırımına kapıyı araladı.

Merkez Bankası’nın gösterge faizini düşürmesine rağmen mevduat faizindeki yükseliş sürüyor. Edinilen bilgiye göre, sektör yeniden TL mevduat yarışına başlıyor. Sektörde geçen haftaya kadar yüzde 24 ile 27 bandında olan Türk Lirası mevduat oranı bugün itibariyle yüzde 30’a yükseldi.

AKBANK İLK ADIMI ATTI

Yüzde 30 faiz uygulamasını ilk devreye sokan Akbank oldu. Akbank cuma günü aldığı karar ile bugün itibariyle 1 aylık TL mevduatına yüzde 30 faiz verecek. Akbank dün itibariyle 'Hoş Geldin' faizini yüzde 30’a yükseltti. Diğer bankaların da rekabet amacıyla bugünden itibariyle bir aylık mevduata verdikleri faiz oranını yüzde 30’a çekmesi bekleniyor.

ÜÇ BÜYÜK BANKA DA KARAR ALDI

Öte yandan 3 büyük banka daha TL mevduatını yüzde 30’a çekmeye başlıyor. Bu hafta içerisinde küçük ölçekli mevduat bankalarının bu oranı yüzde 34’e kadar yükseltmesi bekleniyor.

ARADAKİ UÇURUM GİDEREK BÜYÜYOR

Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizine rağmen bankalardaki mevduat faizlerinin yükselmesine ilişkin değerlendirmelerini sürdüren eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu sosyal medya hesabı Twitter'dan dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Politika faiziyle mevduat faizleri arasındaki uçuruma dikkat çeken Babuşçu paylaşımında “Politika Faizi % 9 Apolitik Faiz:) % 30” dedi.

Şenol Babuşcu Retweetledi

Şenol Babuşcu

@senolbabuscu

Politika Faizi % 9 Apolitik Faiz:) % 30