Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP'nin yabancı uyruklular tarafından ülkemizde satın alınan nitelikli arazilerle ilgili sorusuna yanıt verdi.

CHP'nin yabancı uyruklular tarafından Türkiye'de satın alınan arsa, arazi, tarla ve bahçe gibi nitelikli taşınmazlarla ilgili sorusuna yanıt veren Bakan Özhaseki, ülkemizde yabancı gerçek kişiler tarafından edinilen nitelikli taşınmaz sayısının toplamda 17 bin 76 olduğunu açıkladı.

Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP'nin yabancı uyruklular tarafından ülkemizde satın alınan nitelikli arazilerle ilgili sorusuna yanıt verdi. Bakan Özhaseki, yabancı gerçek kişilerin Türkiye genelinde 17 bin 76 adet arsa, arazi, tarla ve bahçe gibi nitelikli taşınmazları satın aldığını ve bu taşınmazların toplam yüzölçümünün 28 milyon 318 bin metrekare olduğunu ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki oldu - Son Dakika HaberleriÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki

whatsapp-image-2024-01-10-at-09-51-01.jpeg

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancılara yapılan arazi satışlarının artışını ve bu arazilerin çoğunlukla verimli tarım arazileri olmasını TBMM gündemine taşıdı. Gürer, yabancıların su sorunu olmayan ve yüksek verim sağlanan arazileri tercih ettiğini, bu durumun yerli çiftçilere karşı bir adaletsizlik oluşturduğunu dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kimdir?CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Bakan Özhaseki, soru önergelerine verilen yanıtların değişkenlik göstermesinin, bilgilerin anlık ve canlı verilerden alınması nedeniyle olduğunu belirtti. Ayrıca, yabancı uyrukluların konut veya arazi alarak Türk vatandaşlığına geçmeleri durumunda, bu kişilerin Türk vatandaşı olarak kabul edildiğini ve bu nedenle yabancı uyruklu tanımından çıktıklarını ifade etti.

Gürer, yabancı uyruklulara arazi satışlarının sınırlanması için kanun teklifi verdiğini belirterek, bu konuda belli koşulların getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türk çiftçilerine gerekli destek sağlanarak tarım arazilerinin artırılması ve kamuya ait arazilerin özelleştirilmesi sonucu tarım dışı kullanılmaması gerektiğini dile getirdi.