Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Kahramanmaraş ve 10 ilin etkilendiği depremlerde, "asker kışladan geç çıkarıldı" iddiasıyla ilgili Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Gazeteci Memduh Bayraktoğlu, deprem sabahı İçişleri Bakanı Soylu, Milli Savunma Bakanı Akar ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un toplantı yaparak askerin sahaya inmesini planladıklarını, ancak Erdoğan’ın üç bakanı. “Benden habersiz nasıl karar alırsınız” diyerek operasyonu engellediğini iddia etti. Söz konusu iddianın araştırılması için HKP avukatları, suç duyurusunda bulundu. 

HKP avukatları, Erdoğan, Akar ve Soylu hakkında, “olası kastla birden fazla insanın öldürülmesine ve yaralanmasına neden olma”, “görevi kötüye kullanma”, “tehdit”, “hakaret” ile “yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi” suçlarını işlediklerini iddia ederek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

"Gazeteci tanık olarak dinlensin" talebi

HKP avukatları tarafından başsavcılığa verilen dilekçede Erdoğan, Akar ile Soylu hakkında soruşturma yürütülerek kamu davası açılması, gazeteci Memduh Bayraktaroğlu’nun tanık sıfatıyla dinlenilmesi talep edildi.

"Bu vahim bir olaydır, halka ve ülkeye ihanettir"

Suç duyurusuna ilişkin HKP Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Sait Kıran, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Deprem bölgesine iki gün bir müdahale yapılamadı. Gazeteci Memduh Bayraktaroğlu’nun haberine göre, olay anında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, olaydan haber aldıktan sonra orduyu devreye sokmak için gerekli emirleri vermişler fakat daha sonra bundan haberdar olan Recep Tayyip Erdoğan buna engel olmuş. Ve bu nedenle şu ana kadar 43 binden fazla canımız ölümle tanıştı. Bu vahim bir olaydır, insanlık dışı bir olaydır halka ve ülkeye ihanettir.

AKP’giller’in hukuk bürosuna dönüştürülmüş bu yargıdan bir umudumuz yok, bir beklentimiz yok. Ama halkımıza, ülkemize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek, bu insanlık dışı, halk düşmanı davranışı kayıt altına almak ve günü geldiğinde emri yasalardan ve bağımsız vicdanından alan, bağımsız yargı önünde yargılanacakları günlere yönelik hazırlık yapmak anlamında bu suç duyurusunda bulunduk. İnanıyoruz ki, bu günler mutlaka gelecek. AKP’giller hak ettikleri cezalarla karşılaşacaklar. Halkımıza, ülkemize yönelik işledikleri hiçbir suç cezasız kalmayacak.”  Kaynak: T24