Geçtiğimiz günlerde Kızılay tarafından açıklanan 'kan stokları eksikliği' ardından 'kan bağışı' çağrısında bulunulmuştu. Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, Kızılay'da stoklarda sadece 3 günlük kan kaldığını belirtti.

Türkiye Kızılay Derneği, “Ulusal kan stoklarımız asgari seviyenin altına düşmüştür. Kan bekleyen hastalarımızın mağduriyet yaşamaması için tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz” çağrısı yapmıştı.

155 yıllık Kızılay'ın kan stoklarının erimesine muhalefet liderleri sahip çıkmış ve vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulunmuştu. Liderler, Türkiye'nin değeri olan Kızılay'ın zora sokulmaması gerektiğini belirterek, "Kızılay yine bizim. Kana ihtiyacı olanlar da bizim hastalarımız. Herkes kan bağışı yapsın" çağrısında bulunmuştu.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Kızılay'ın 'kan bağışı' duyurusunu paylaşarak vatandaşlara kan bağışı yapma çağrısı gerçekleştirmişti.

Kılıçdaroğlu, resmi sosyal medya hesabı Twitter'dan, "Sevgili halkımızı davet ediyorum. Kan verelim." ifadelerini kullanmıştı:

'RAMAZAN ETKİLEDİ'

Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, kurumun sosyal medyada yapmış olduğu, 'Ulusal kan stoklarımız asgari seviyenin altına düşmüştür' çağrısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dr. Kerman, Türkiye'nin minimum kritik stokunun 52 bin ünite olduğunu söyleyerek, "Her yıl ramazan ayında rutin olarak ve ayrıca temmuz, ağustos aylarında bizim kan stokumuz özellikle düşmeye başlıyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Özellikle iklim koşulları gibi. Ama ramazan ayında özellikle insanların orucum bozulur diye korkmalarından kaynaklanan sebeplerle veya güçsüz kalırım, hastalanırım gibi endişelerle doğal olarak bir kaçınmaları söz konusu. Bu ramazanda da yine böyle oldu" dedi.

'KAN BAĞIŞÇILARIMIZI KAYBETTİK'

Ayrıca 6 Şubat'ta Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yaşandığına dikkat çeken Dr. Kerman, ‘Yüzyılın afeti' diye tabir ediliyor malumunuz. Çok büyük yıkım gerçekleşti birçok ilimizde ve biz potansiyel kan bağışçılarımıza kaybettik. Aynı zamanda bölgede yaşayan personelimiz de depremzede konumuna geldiler. Onları da büyük oranda görev yapamaz hale geldikleri için kullanamıyoruz. Dolayısıyla bütün mart ayı boyunca, şubat ayı boyunca biz bölgemizden kan son derece düşük düzeyde almaya başladık. Diğer bölgelerimizin yapmış olduğu takviyeyle bölge hastaneleri kan ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde almaya başladılar. Fakat bahsettiğim diğer sebep, ramazan ayı devreye girdiğinde ise diğer bölgelerimizin katkısı da azalmaya başladı" diye konuştu.

Kaynak:Karar