Türkiye'nin mevcut ekonomi politikaları sonucunda ödemeler dengesi krizinin eşiğine geldiğini belirten Ekonomist Güldem Atabay, AKP iktidarının ülkedeki döviz kaynaklarını tüketerek büyük bir risk aldığını ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) politikasıyla tehlikeli sularda yüzdüğünü ifade etti.

Atabay, iktidarın derin ekonomik sorunları kutuplaştırma politikalarıyla örtbas etmeye çalıştığını belirterek, "Türkiye ekonomisi bu yolunu değiştirmezse, 2001 krizinden daha büyük bir ödemeler dengesi kriziyle karşı karşıya kalacak. Bu kriz, özel sektörü ve kamuyu eş zamanlı olarak vuracak, enflasyonu üç haneli seviyelere çıkaracak ve işsizlik oranını dayanılmaz düzeylere yükseltecektir" diye konuştu.

Güldem Atabay, Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin tamamen tükenmiş durumda olduğunu ve 75.5 milyar dolarlık bir açık olduğunu belirterek, oluşan bu döviz yokluğu karşısında ülkenin döviz ihtiyacını karşılamanın "Erdoğan ekonomi anlayışı" çerçevesinde tek çözümünün sermaye kontrollerinin resmi olarak uygulanması olduğunu vurguladı.

Atabay, olası senaryoları şu şekilde sıraladı:

"Bankacılık sistemindeki tüm mevduatın KKM'ye çevrilmesi ve belirlenen döviz kuruna göre vadeli ödemelerin yapılması. Sonrasında dövizle ticaret yapmayanlara getirilecek döviz yasağı ve dövizle ticaret yapanların sıkıştırılması. Dünya ekonomisi ve finans sistemi artık küresel hale geldi. Seçim sonrasında Türkiye ekonomisinin 70'li yıllara dönmesi felaket olur."

Kaynak:Milli Gazete