Türkiye ile Batı bloğu arasında kriz yaratan S-400'lerin rafa kaldırıldığına işaret eden bir gelişme yaşandı...

Türkiye, hava savunma sistemine dahil oluyor. Aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu 21 NATO üyesi ülke ile birlikte Türkiye, Avrupa’nın hava koruma sistemi de sayılan Alman üretimi IRIS-T (Infra Red Imaging System-Tail Surface Launched Medium Range-Kızılötesi Görüntüleme Sistemi) sistemlerini ortaklaşa tedarik etme konusunda anlaştı.

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın katıldığı toplantıda, ortak savunma ve satın alma yeteneklerinin genişletilmesinin önemine değinildi.

Yükselen Rusya ve diğer tehditlere, özellikle uzun menzilli ve uzay boşluğuna gönderilecek roketlere karşı savunma sistemlerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor.

S-400’LER SEMBOLİK KALDI

Türkiye’nin IRIS-T savunma sistemine katılması, ABD’nin Patriot füzelerini de alabilmesinin önünü açacak zira bu sistemler birlikte kullanılabiliyor.

Bu durumda, NATO standartlarına uymayan ve ABD’nin özellikle uçak satışı konusunda "kaldırın" diye ön şart koştuğu Rus yapımı S-400 füzelerinin ne olacağı bilinmiyor. Türkiye’nin aldığı bu S-400 füzelerinin artık "sadece sembolik" bir anlamı kaldığı ifade ediliyor.

Türkiye bu sistemler için Rusya’ya milyarlarca dolar ödemiş ve ayrıca parasını ödediği halde ABD’nin F-35 yeni nesil savaş uçakları sisteminden çıkarılmıştı.

SENEYE TÜRKİYE’YE GELİYOR

IRIS-T hava savunma sistemleri şu anda Ukrayna’da Rus saldırılarına karşı kullanılıyor. Sistemler çok pahalı olduğu için bir süre önce Almanya, Estonya, Letonya ve Slovenya, bunları ortaklaşa tedarik etme kararı almıştı.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Yeni uzlaşı ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 ülke "ortak tedarik sistemi"ne girecek ve böylece, her bir ülkenin tek başına taşıyamayacağı mali yük dağıtılmış olacak.

NATO’nun Avrupa’nın korunmasına yardımcı olması için entegre ettiği sistem, yaklaşık 3.5 yıl önce başlatılan Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (Essi) çerçevesinde kurulacak ve son imzalar atılırsa, ilk parti gelecek yıl ilgili ülkelere teslim edilecek.

Her Taşın Altından Siyonizm Çıkıyor: Çirkeflikte Sınır Tanımıyorlar Her Taşın Altından Siyonizm Çıkıyor: Çirkeflikte Sınır Tanımıyorlar