Erzincan'da Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nde önceki gün meydana gelen toprak kayması sonucu en az 9 işçinin göçük altında kaldığı maden faciasında gözler şirketlere çevrildi. Anagold Madenciliğin ortağı Çalık Holding de yaşananlardan sorumlu olmadığını belirtti. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın başdanışmanı Hakkı Akil, "Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Biz finansal olarak ortağız, o kadar. Siyanür bu madenleri çıkarmanın tek yolu" dedi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde tüm uyarılara rağmen kapatılmayan ve ceza almasına rağmen kapasite artırmasına izin verilen Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madenciliğin Türkiyeli ortağı Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil, facianın ardından "Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finansal yatırımcıyız" dedi.

HalkTV'den Seyhan Avşar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil'e telefonla ulaştı.

Hükümet yetkililerinin gerekeni yaptığını dile getiren Akil, "Bu madende bizim operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finansal yatırımcıyız. Şöyle düşünün X bankasından bir hisse alıyorsunuz. Bankada yaşanan herhangi bir şey sizi ilgilendirmez. Finansal olarak ortağız o kadar" diye konuştu.

'SİYANÜR BU MADENİ ÇIKARMANIN TEK YOLU'

"Anagold Madencilik Kanada, Amerika gibi ülkelerde Avrupa'da maden çıkarma faaliyetinde bulunamazken Afrika'yı ve ülkemizi tercih ediyor? Kamuoyunda da bu duruma büyük tepki var" şeklindeki soruya ise Akil, "Olur mu öyle şey neden yapamasınlar. Dünyanın her yerinde madenleri var, yapıyorlar. Ayrıca siyanür bu madenleri çıkarmanın tek yolu var" dedi.

Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi

"1 gr altın için 50 ton vatan toprağını mahvediyorlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise Akil, "Söylediğim gibi hükümet yetkililerimiz gereken açıklamaları yapıyor" diye yanıt verdi.