AK Parti'de yüzde 50+1 oy oranı sistemi nedeniyle Yeniden Refah Partisi, DSP ve HÜDA PAR gibi partilerle kurulan ittifakların tartışma konusu olduğu iddia edildi. AK Parti'nin seçim sonrası revizyon mesajı vererek yüzde 50+1 seçim sistemini tartışmaya açmayı planlandığı belirtildi.

AK Parti'de HÜDA-PAR, Yeniden Refah Partisi ve DSP ile kurulan ittifakların parti tabanında tepkiye yol açtığı gerekçesiyle seçimden sonra yüzde 50+1 seçim sistemini tartışmaya açmayı planlandığı belirtildi. DW Türkçe'nin hükümete yakın ve AK Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, iktidar kanadında mevcut modelle ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda seçim sonrası revizyon adımları atılması ve sistemin kamuoyunda tartışmaya açılması üzerinde duruluyor. Kaynaklar, sistemin hayata geçtiği dönemde yüzde 50+1'in tartışılmasına karşı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da şu anda buna daha "pozitif baktığını" ifade ediyor.

Kulislerde, AK Parti'nin salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan seçim beyannamesinde de yeni hükümet sisteminin uygulamalarının değerlendirildiği belirtilerek "sistemi mükemmelleştirmek için önümüzdeki dönemde yeni reform adımlarının atılacağı" kaydediliyor.

AK PARTİ'DE 'YENİDEN REFAH PARTİSİ, DSP VE HÜDA PAR' RAHATSIZLIĞI

İktidar içindeki "sistemin tartışılması" görüşünün arka planında da Yeniden Refah Partisi, DSP ve HÜDA PAR gibi partilerle kurulan temasların parti tabanında tepkiye yol açmasının yattığı tahmin ediliyor. Parti tabanında "diğer partilere mahkumiyet görüntüsü"nün rahatsızlık yarattığı ifade ediliyor.

Kaynak:karar