Et fiyatlarında yaşanan artış ve İstanbul'da bir çocuğun “Annem karne hediyesi et aldı” sözleri gündemdeki yerini korurken Ankara'da ucuz ete ulaşmak için vatandaşın uzun kuyruklarda saatlerce beklemesi 1970'li yılları hatırlattı. O dönem ucuz et alabilmek için Kızılay Mithatpaşa Caddesi Et ve Süt Kurumu önünde kuyruğa giren vatandaşların oluşturduğu kalabalığın aynısı dün gün yaşandı. Et ve Süt Kurumu’nun önünde et bekleyişi Hayat pahalılığının geldiği son nokta Ankara'da görüntülendi.

Enflasyonda yaşanan yükseliş, dünyada düşmesine rağmen Türkiye'de gıda fiyatlarının sürekli artması ve tarımda yaşanan kriz durumu vatandaşın cebini her geçen gün daha da yakıyor. Son dönemde bu konuda en büyük kriz ise ette yaşanıyor. Kasapta kıymanın kilosu 200 kuşbaşının kilosu ise 230 liraya çıktı.

Etteki bu fahiş yükseliş İstanbul'da bir çocuğun “Annem karne hediyesi et aldı” sözleriyle büyük bir tepkiye neden oldu. Haber her kesimde tartışma yaratırken haberi yapan yayın kuruluşuna soruşturma başlatıldı. Ancak dün Ankara'da yaşanan ucuz et kuyrukları 1975 yılında çekilen bir fotoğrafı tekrar zihinlerde canlandırdı.

'2023'TE 1975 MANZARASI'

O dönem Ankara Kızylay'da Mithatpaşa Caddesi'ndeki Et ve Süt Kurumu önünde bekleyen vatandaşların kalabalığı dün aynı yerde 50 yıl sonra tekrar yaşandı. 1970'li yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşı o dönem alım gücü yine dibe vurmuş ve vatandaş ucuz gıdaya ulaşmak için büyük çaba serf etmişti.

Ankara'da zihinlerde 1970'li yılları canlandıran görüntü dün şöyle yaşanmıştı: Et ve Süt Kurumu’nun önünde et bekleyişi Hayat pahalılığının geldiği son nokta Ankara'da görüntülendi. Vatandaş ucuz gıdaya ulaşmak için Et ve Süt Kurumu’nun önünde sabahın saat 6'sında uzun kuyruklar oluşturuyor. Kasapta kilosu 200 TL’ye satılan kıyma 90 TL, 230 liraya satılan kuşbaşı 100 TL, kasapta 325 lira olan biftek 135 TL’ye satılıyor. Vatandaşlar ucuz et alabilmek için daha gün ağarmadan kurum önünde kuyruğa giriyor.

1-011.jpg

'KUYRUKLAR UZUN ZAMANDIR SÜRÜYOR'

Talep çok fazla olduğu için et satışları da erken saatlerde tükeniyor. Vatandaş ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde, gün ağarmadan yollara düşüyor. Ankara Kızılay’daki Et ve Süt Kurumu marketinin önü de uzun zamandır bu durumda.

Talebin fazla olması nedeniyle satışların kişi başı 1 kilo ile sınırlandırıldığı Ankara Kızılay’daki marketin önünde saatlerce sıra bekleyen bir vatandaş “Bizi yönetenler burada gelip durumumuzu görebiliyor mu? Benim sıcak yatağımda olmam lazımdı. Sabah kalkıp, güzelce kahvaltımı yapıyor olmam lazımdı. Oysa ben sabahın köründe buraya gelmişim et kuyruğunda bekliyorum, neden? Birer kilo veriyorlarmış onu alıp gideceğiz. Yıllarca çalıştım, ülkeme hizmet ettim. Bunu mu hak edecektim” dedi.

'DÖRT KİŞİLİK AİLENİN ET VE YUMURTA HARCAMASI 2 BİN 381 LİRA'

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu'nun ocak ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması’na göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ocak ayında 9 bin 796 liraya kadar çıktı. Ankara’da bir vatandaşın, dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 268 lira, 2022 yılının aynı ayına göre ise 975 lira artarak 2 bin 381 lira oldu.

Kaynak: Karar