Hazine eski müsteşarlarından Mahfi Eğilmez son yayımladığı analizde 22 yıl sonra 2001 krizinin geri geldiğini öne sürdü. Eğilmez tehlikenin adının 'multiflasyon' olduğunu dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin en büyük krizlerinden olan 2001 krizine benzer bir senaryo ile karşı karşıya kaldığımızı ifade eden ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye'nin 'multiflasyon' yaşadığını söyledi.

Hazine Müsteşarlığı'nda daire başkanlığı yapmış olan ve Türkiye’nin tanınan iktisatçılarından Mahfi Eğilmez kendi sosyal medya sayfasından Türkiye’deki ekonomik gidişatı değerlendirdi.
İktidarın yanlış ekonomi politikalarının enflasyon artışına neden olduğunu ifade eden Eğilmez, Özellikle, döviz kurlarındaki artış ve hükümet politikalarının, üretim maliyetlerini etkilediğini ve sonuç olarak enflasyonun yükselmesine sebebiyet verdiğini ifade etti.

2001 KRİZİNDEKİ SENARYO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Yazısında bir tablo eşliğinde dünyadaki değişik enflasyon tanımlarını ve nedenlerini ortaya koyan Mahfi Eğilmez tabloda yer alan enfasyon çeşitlerinin Türkiye’de şuanda var olduğunu ifade ederken bu duruma "multiflasyon" denildiğini belirtti.

22 yıl sonra 2001 krizi geri geldi! Tehlikenin adı: Multiflasyon

Multiflasyonun üstesinden gelmek için de kapsamlı bir ekonomik programın ve olumlu gelecek beklentilerinin oluşturulmasının gerekliliğini açıklayan Eğilmez 2001 krizini hatırlatarak bugün benzer bir durumla karşı karşıya olduklarını anlattı.

Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı

Türkiye ekonomisi, 2001 krizinin kabusunu bir kez daha yaşıyor. Enflasyon canavarı yeniden hortladı ve 22 yıl önce tek haneye indirilmiş olan bu canavar, bugün yine çift haneli rakamlara yükseldi. Deneyimli ekonomist Mahfi Eğilmez, çarpıcı bir analizle bu duruma dikkat çekti. Türkiye'nin 'multiflasyon' yaşadığını öngören Eğilmez, bunun üstesinden gelmek için kapsamlı bir ekonomik program kullanmak gerektiğini ifade etti.

Hayatımız İş: Dr. Mahfi Eğilmez - Harvard Business Review TürkiyeEkonomist Mahfi Eğilmez

2001 krizinden sonra uygulanan kapsamlı istikrar programıyla Türkiye'nin enflasyon sorununun nasıl çözüldüğünü hatırlatan Eğilmez, bugün benzer bir durumla karşı karşıya olmanın üzüntü verici olduğunu belirtti. Türkiye'nin enflasyonla mücadelede 22 yıl sonra yine aynı noktada olduğunu ve benzer bir programı uygulamak zorunda kalmanın acı verici bir gerçek olduğunu dile getirdi.

MULTİFLASYON NEDİR?

Multiflasyon, tek bir enflasyon türünün değil, birden fazla enflasyon türünün aynı anda ve birbiriyle etkileşime girerek ortaya çıktığı karmaşık bir enflasyon durumudur. Bu durum, farklı enflasyon türlerinin bir araya gelerek toplam enflasyonun daha da yüksek olmasına neden olur.

Multiflasyona yol açabilecek bazı enflasyon türleri şunlardır:

Maliyet enflasyonu: Üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle fiyatların yükselmesi.

Talep enflasyonu: Tüketicilerin talep ettiği mal ve hizmetlerin arzdan fazla olması nedeniyle fiyatların yükselmesi.

Döviz kuru enflasyonu: Döviz kurundaki artışlar nedeniyle ithal ürünlerin fiyatlarının yükselmesi.
Beklenti enflasyonu: Gelecekte enflasyonun artacağına dair genel bir inancın olması nedeniyle fiyatların yükselmesi.

Gizli enflasyon: Skimpflasyon, shrinkflasyon ve greedflasyon gibi farklı biçimlerde ortaya çıkan ve resmi enflasyon rakamlarına tam olarak yansımayan enflasyon türleri.

Kaynak: Milli Gazete