“Yakılan” milyarlarca dolarlık rezerve rağmen dolar, sembolik bir anlamı olan 20 lira sınırını, “resmi kur”da da aştı. Türkiye, siyasi iktidara rağmen seçimlere 20 liralık dolar kuru ile gidecek!

SERBEST PİYASADA 21 LİRAYI DA AŞTI

Bir süredir Merkez Bankası kuru 19,80-19,90 lira civarında olsa da, Kapalıçarşı’da 21-22 lira bandına yükselen dolar kurunda, dün resmi olarak 20 liranın üstü görüldü. Seçime kadar doları 20 liranın altında tutabilmek adına “yakılan” milyarlarca dolar da tam manasıyla boşa gitmiş oldu. Türkiye, 28 Mayıs seçimine doların 20 lira olduğu bir atmosferde giderken, seçim sonrası ise kurlarda hangi seviyelerinin görüleceği, “yukarı yönlü bir beklentiyle” bezeli bir belirsizlik olarak ortada duruyor.

Baskılamak uğruna siyasi iktidarın Merkez Bankası rezervlerini erittiği, hatta son dönemlerde net rezervin bile eksiye düşürüldüğü dolar kuru, tüm bu engellemelere rağmen psikolojik sınır olan 20 lirayı “resmi kur”da da aştı. Bir süredir Merkez Bankası kuru 19,80-19,90 lira civarında olsa da, Kapalıçarşı’da 21-22 lira bandına yükselen dolar kurunda, dün resmi olarak 20 liranın üstü görüldü. Seçime kadar doları 20 liranın altında tutabilmek adına “yakılan” milyarlarca dolar da tam manasıyla boşa gitmiş oldu. Türkiye, 28 Mayıs seçimine doların 20 lira olduğu bir atmosferde giderken, seçim sonrası ise kurlarda hangi seviyelerinin görüleceği “yukarı yönlü bir beklentiyle” bezeli bir belirsizlik olarak ortada duruyor.

TCMB’NİN NET REZERVİ, EKSİ 0,2 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ

Merkez Bankası’nın net rezervleri mütemadiyen düşüyor. Merkez Bankası verilerine göre 19 Mayıs haftasında, brüt rezervler 3,5 milyar dolar düşüşle 101,6 milyar dolara geriledi. İki haftada rezervler 12,5 milyar dolar eridi. Rezervler iki aylık süreçte de 25 milyar dolar geriledi. Merkez’in net rezervleri ise eksi 0,2 milyar dolar seviyesine indi. Rezervler, 21 yıl sonra ilk kez negatife geçti. Swap hariç net rezervler de 19 Mayıs haftasında eksi 60,3 milyar dolar oldu.

Bir 8 kişi, gazete bayisi ve yazı görseli olabilir

Kaynak:Milli Gazete