Ete yapılan zamların ardından yükselen fiyatlar vatandaşı olduğu gibi kasapları da zora soktu. Günü kurtarıyoruz sadece diyen Sinoplu bir kasap “İnsanlar et alıp yiyemiyor. Bazı insanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor. Utandığımızdan veremiyoruz. Kıymayı teraziye koyuyoruz, 100 gram geliyor. 100 gram, zaten 27 lira tutuyor bunun 10 lira olma şansı yok” dedi.

Yılbaşı, deprem derken ete zam yapılmaya devam ediyor. Kıymanın kilosu geçen sene 100 lira iken bu sene neredeyse 300 lirayı buldu.

‘PARA KAZANMADAN ÇALIŞIYORUZ’

Kepenk indirmeye başlayan kasaplar da tüketiciler kadar bu durumdan şikayetçi. Sinop’ta kasaplık yapan Kasap Orhan Vural Yalnız, “Geçen sene kıymanın kilogramı 100 liraydı, bu sene 300 lira oldu neredeyse. Üç katına çıktı. O yüzden alım gücü çok düştü. İnsanlar bu sene ramazan ayında et yiyemiyor. Son zamla birlikte 240 liradan 270 liraya çıktı. Bizim alışımıza göre normalde 240 liradan 300 liraya çıkması lazım. Bizim alışımıza 50 lira civarı zam geldi, ama biz bunu 30 lira olarak yansıtabildik. Çünkü insanların alım gücü zaten yok. Biz, bu sene ramazan ayında para kazanmadan çalışıyoruz. İnsanlara hizmet veriyoruz. İnsanlar zaten alamıyor, zaten et yiyemiyor. Bazı insanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor. Utandığımıza veremiyoruz. Kıymayı teraziye koyuyoruz, 100 gram geliyor. 100 gram zaten 27 lira tutuyor, 10 lira olma şansı yok. O yüzden, ülkenin bu şekilde gidişatı çok iyi değil. Biz, şu anda para kazanmadan iş yapıyoruz” dedi.

Vatandaşların yapılan zamlardan kasapları sorumlu tutmasına isyan eden Yalnız, “Dükkan masrafları, elektrik, su, buzdolapları faturaları zaten çok ağırlaştı. Elektrik faturası zaten belimizi büküyor. Aylık 15 bin lira elektrik giderimiz var. Yaz mevsiminde 25 bini buluyor. Biz, ancak kendimizi çeviriyoruz. Kasapların da durumu iyi değil kısacası. Dışarıdan bakıldığında herkes kasaplara suç buluyor. Zammı bizim yaptığımızı sanıyorlar, alakası yok. Biz, nasıl alıyorsak o şekilde satıyoruz” şeklinde konuştu.

‘GÜNÜ KURTARMAYA OYNUYORUZ DESEK YERİ VAR’

11. aydan sonra yaklaşık üç defa zam yaptık diyen Kasap İbrahim Arslan, “Zamların her biri farklıydı. Bir tanesi 20 lira oluyor, bir tanesi 25 lira oluyor. Ahırcının yaptığı zamma göre kasabın da satış zammı değişiyor. Son güncelleme ile beraber bizim bu bölgede 270 lira kıyma oldu. 230 lira da kemikli et oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse burada ahırcıyla müşteri arasında kasap kalıyor. Ama maalesef ahırcının yaptığı zamla beraber bizim yapmış olduğumuz zam eridi gitti. Kemikli et bazında bakıldığı zaman, kesim fiyatlıyla satış fiyatı eridi diyebilirim. Arada bir şey kalmadı çünkü. İnanın, günü kurtarmaya oynuyoruz desek yeri var” açıklamasını yaptı.

Kaynak:Karar