Hükümetin 2021 yılının son aylarında uygulamaya başladığı ekonomi politikası, dolar kurunun TL karşısında rekor kırmasına neden oldu.

Mehmet Şimşek’in göreve getirilmesinin ardından ekonomi politikası değişse de doların yükselişi devam ediyor. Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun 30 TL’yi aşacağı tarihi açıkladı. Peki, dolar daha ne kadar yükselecek? Dolar ne kadar olacak? Dolar yükselecek mi? İşte, Selçuk Geçer dolar yorumu…

Dolar kurunun yükselişine dair rakam açıklaması yapıp tahminde bulunan ekonomist Selçuk Geçer, sosyal medya hesabından şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın tahminlerine göre yıl sonu dolar kuru tahmini 26 TL’ydi. Şu anda o seviye yakalandı. Yeni bir değerlendirme yapılıp dolar kurunun yıl sonu tahmini 30 TL’nin üzerine çıkacak. Dolar kurunun serbest bırakılması doğru bir hamle. Dolar kuru gerçek değerini bulacak ki yabancı gelecek. Temmuz ayının sonunda veya Ağustos ayının ortalarında dolar kurunda 30 TL üzerini göreceğiz.”

Selçuk Geçer, sosyal medya hesabındaki bir başka paylaşımında ise, “Merkez Bankası 12 ay sonra dolar beklentisi 31 lira… Hiçbir şey demiyorum” ifadelerini yer verdi.

selcuk-gecer-dolar-ne-kadar-olacak.jpg

DÖVİZ HESAPLARINA VERGİ Mİ GELİYOR?

Kulis bilgisini paylaşan Selçuk Geçer, dolar sahipleri için tehlike çanlarının çaldığını söyledi.

Merkez Bankası 27 ay sonra faiz artışına giderken dolar kurunda hızlı yükseliş yaşandı. Her geçen gün TL değer kaybediyor, dolar kuru ise yükselmeye devam ediyor.

Dolar sahiplerine uyaran Selçuk Geçer, bankada döviz hesabı bulunanlar için ek verginin yolda olduğunu söyledi. Ancak hükümetin bunu yapmasının büyük bir hata olacağını da sözlerine ekleyen ünlü ekonomist, vatandaşların tek sefere mahsus o ödemeyi yapacağını sonrasında ise dövizini bankadan alacağını dile getirdi.

DOLAR VE EURO DAHA DA ARTACAK

Selçuk Geçer’in açıklaması şöyle:

“Bankalardaki döviz hesaplarına vergi gelecek diyorlar. Vergi gelebilir arkadaşlar. Daha önce de böyle bir takım hatalar yapıldı. Bu hatayı yaptığınız an itibariyle kayıt dışını artırırsınız. Millet parasını bankadan çeker. Bir kereye mahsus o vergiyi öder, parasını yastık altına götürür ve ondan sonra piyasa ile banka arasındaki makas açılmaya başlar.

Ek vergi gelmesi durumunda Kapalıçarşı’da döviz pahalı olacak, bankalarda ise ucuz olacak. Bankalar bu durumda döviz bulabilmek için daha yüksek teklifler verecek. Bankalar ve piyasalar arasında bu durum makasın açılmasına da sebep olacak.”

UZMAN YORUMLARININ BİRER TAHMİN OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR

Son günlerde dolar/TL kuru tüm zamanların rekorunu kırarak yukarı yönlü bir hareket göstermiştir. Ancak günlük dalgalanmalar ve kısa vadeli fiyat hareketleri, doların gelecekteki seyrini tahmin etmeyi zorlaştırmaktadır. Dolara ilişkin verilen tüm rakamların ve uzman yorumlarının birer tahmin olduğu unutulmamalıdır.

Merkez Bankası, haziran ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıklamış ve katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi hakkında bilgi vermiştir. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların beklentilerine göre dolar/TL kurunun yıl sonunda 28,46 lira olması beklenmektedir. Ancak bu beklenti kesin bir rakam olmayıp, piyasalardaki oynaklığa ve gelecekteki gelişmelere bağlı olarak değişebilir.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer ise yıl sonuna kadar doların  yükseleceği yönünde bir tahminde bulunmuştur. Ancak gerçekleşmesi kesin olmayabilir.

Doların geleceği hakkında daha sağlıklı bir analiz yapabilmek için ekonomik göstergeler, siyasi ve ekonomik istikrar, küresel ticaret ilişkileri ve merkez bankası politikaları gibi birçok faktörün dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, yatırımcıların doların geleceğiyle ilgili verilen rakamları unutmaları ve gelecekteki gelişmeleri dikkatle takip etmeleri önemlidir.

Doların gelecekte hangi seviyelerde olacağına dair kesin bir rakam vermek mümkün değildir. Piyasaların oynaklığı ve birçok faktörün etkisi altında doların değeri dalgalanmaktadır. Yatırımcılar, uzman yorumlarını takip etmeli, ekonomik göstergelere ve piyasalardaki gelişmelere dikkatlice gözlem yapmalı ve yatırım kararlarını buna göre şekillendirmelidir.