Müslümanların büyük bir hasretle ibadete açılmasını beklediği Kariye Camii’nde gerçekleştirilen çalışmaların akıbeti merak ediliyor. Konuya ilişkin olarak yakın takibatını sürdüren gazetemiz, yeni bilgilere ulaştı. Edindiğimiz bilgilere göre, Kariye Camii’nin açılmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Kariye Camii’nin bir an evvel ibadete açılmasını talep eden bölgedeki vatandaşlar ise açılışın halen gerçekleşmemesine anlam veremediklerini söyledi.

OLUKLARIN KALDIRILMASI DİKKAT ÇEKTİ

Büyük bir heyecanla açılışı beklenen Kariye Camii’nde süren restorasyon çalışmalarında dikkat çeken bir olay yaşandı. Gözden kaçmayan detaya göre dış cephedeki yağmur olukları kaldırıldı. Olukların kaldırılmasına bağlı olarak yağışlı havalarda caminin iç kısmının ıslanarak zarar gördüğünü ifade eden bölge halkı, olukların tekrar yerleştirilmesi gerektiğini de kaydetti.

VATANDAŞLAR HASRET ÇEKİYOR

Vatandaşlar, yıllardır Kariye Camii’nin ibadete açılması konusunda talepte bulunup söz konusu isteklerinin gerçekleşeceği günün hasretini çekiyor. İstanbul’un Fethi’nin ardından cami olarak kullanılmaya başlayan ve 1945 yılına dek duvarlarında tekbir sesleri yankılanan Kariye Camii’nin tekrar ibadete açılması büyük önem arz ediyor. 29.08.1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Kariye Camii’ne ilişkin olarak 2019 yılının Kasım ayında Danıştay memnun edici bir karar vermişti. Kariye Camii’nin ibadete açılması konusunu değerlendiren Danıştay, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” yönünde karar vererek, 1945 tarihli kararın hukuka uygun olmadığına hükmetmişti.

SAATLER KALA AÇILIŞI ERTELENMİŞTİ

Danıştay’ın Kariye Camii’ne ilişkin kararının ardından Resmî Gazete’nin 21 Ağustos 2020 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Kariye Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti. Cumhurbaşkanlığı’nın konuya ilişkin verdiği kararından birkaç gün sonra Kariye Camii’ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bu kararla süreç başlamış oldu. İçeride yapılacak işlemler var. Bu işlemler bittikten sonra inşallah en kısa zamanda ibadete açılacaktır. Bir cuma namazıyla başlayacağız” demişti. Kariye Camii’nin ibadete açılması beklenirken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şok edici bir açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada, “İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanılmıştı.

“YIL SONU AÇILACAK” SÖZÜ VERİLMİŞTİ

Açılışına bir gün kala tehir duyurusu yapılan ve apar topar halıları kaldırılan, minberi sökülen Kariye Camii, yeniden restorasyona alınmıştı. Danıştay tarafından “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı verilen ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Diyanet’e devredilen Kariye Camii’yle ilgili son gelişmeleri Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’a sormuş ve caminin 2021 yılının sonunda açılacağı bilgisini almıştık. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Ersoy, cami restorasyonu kapsamında ihalenin yapıldığını ve çalışmaların sürdüğünü kaydetmişti. Ersoy, açıklamasında, Kariye Camii’nin açılışının yıl sonuna doğru yapılmasını planladıklarını söylemişti.

Kaynak:Milli Gazete / Bekir Şirin