Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini kabulü sırasında, “Türkiye- İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği bakımından hayatidir” açıklamasında bulunmuştu. Times of Israel web sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını “inanılmaz derecede olumlu” olarak değerlendirdi.

Erdoğan’ın açıklamalarının “şaşırtıcı ve tanıdık olmadığını” söyleyen İsrailli bir siyasi yetkili, “Değerlendirilmesi ve uygun şekilde yanıtlanması gereken güçlü bir mesajı temsil ediyor” dedi.

Bu haftanın başlarında Ankara, İslâm Ülkeleri Hahamlar İttifakı (ARIS) toplantısına ev sahipliği yapmıştı. Toplantıya İran, Mısır, Tunus, Arnavutluk, Kosova, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan ve Rusya’yı temsil eden hahamlar katıldı.

Erdoğan, Türk Yahudi Toplumu ve İslâm Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabulü sırasında tüm dünyada hoşgörüsüzlüğün tırmandığı bir dönemde gerçekleşen bu toplantıyı son derece önemli bulduğunu söylemişti.

Erdoğan ayrıca, “ Filistin konusundaki görüş ayrılıklarımıza rağmen İsrail ile ekonomi, ticaret ve turizm alanındaki ilişkilerimiz kendi mecrasında ilerlemektedir. İsrail’in barış çabaları bağlamında samimi ve yapıcı bir tutum sergilemesi hiç kuşkusuz normalleşme sürecine katkıda bulunacaktır” demişti.

ÇAVUŞOĞLU: “İSRAİL İLE NORMALLEŞMEK İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ”

İktidarın attığı normalleşme adımları ile övünen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE, Mısır, Bahreyn ve İsrail ile temasların devam ettiğini belirtti. Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Çavuşoğlu, Ermenistan ile karşılıklı atanan temsilcilerin ilk toplantıyı Moskova’da yapacaklarını, Ermenistan’ın talebinin bu yönde olduğunu belirtti. AKP iktidarının attığı normalleşme adımları ile övünen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE, Mısır, Bahreyn ve İsrail ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.