İstanbul'da toplu taşımaya yapılan son zammın ardından açık öğretim fakültelerindeki öğrenci sayısında büyük bir artış yaşanması bekleniyor. Yol parasından yıllık 10 bin TL tasarruf etmek isteyenler çareyi bir açık öğretim fakültesine yazılmakta buluyor.

TOPLU TAŞIMAYA YÜZDE 51.5 ZAM

Fahiş zamların benzin ve mazotu vurmasının ardından toplu taşıma ücretleri de yükseldi. 20 milyonun üzerinde insanın yaşadığı İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 51.5 zam geldi.

İETT tarifesinde resmi olarak “abonman ücreti” olarak adlandırılan ama halk arasında hâlâ “aylık akbil” olarak bilinen 30 gün süreli 200 basımlı kart özellikle çalışanlar için önemli bir yere sahip.

Son zamla tam abonman ücreti 777 TL’den 1177 TL’ye öğrenci abonman ücreti 140 TL’den 212 TL’ye yükseldi.

YILLIK YOL MASRAFI CEP YAKIYOR

Öğrenci olmayan ve çalışan bir kişinin yıllık yol masrafı 14 bin 124 TL’ye çıkıyor. Yani asgari ücretli bir çalışanın bir brüt maaşı sadece yol masrafına gidiyor!

“Hem çalışıp hem okuyan” iseniz yıllık yol masrafınız için ödeyeceğiniz miktar 2 bin 554 TL.

“Sadece çalışan” iseniz “hem çalışıp hem okuyan” birine göre yüzde 455 daha fazla yol masrafı yapıyorsunuz.

“Hem çalışan hem okuyan” olup, yıllık 14 bin 124 TL yol masrafı ödememenin yolu ise bir açık öğretim fakültesine kaydolmaktan geçiyor.

Yıllardır askerliğini yapmamak isteyenlerin en güvenli limanı olan Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Türkiye’nin en çok öğrenci sayısına sahip eğitim kurumu. Üniversitenin resmi verilerine göre kayıtlı açıköğretim öğrenci sayısı 2 milyon 400 bin.

Eskişehir AÖF bölümlerinin dönem ücretleri 620-870 TL arasında değişiyor. Bu ücret yılda iki kez (güz-bahar) alınıyor.

Herhangi bir bölüme kaydoldunuz ve ortalama 1500 TL ücret (yıllık) ödediğinizi varsayalım. Artık öğrencisiniz ve aylık akbilinizi doldururken 1177 TL yerine 212 TL ödeyeceksiniz.

1500 TL öğrenim gideri + 2 bin 554 TL yıllık yol masrafı = 4 bin 54 TL

Tam tamına 10 bin 70 TL cebinize kalıyor

(İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi öğrencileri de İndirimli İstanbul Kart’tan faydalanabiliyor.)

YAŞ SINIRI VAR MI?

İBB’nin 2021 verilerine göre İndirimli İstanbul Kart sayısı 3 milyon 59 bin. Son zamların ardından bu sayının hızla artacağı tahmin ediliyor. İndirimli İstanbul Kart alırken kimse size yaşınızı sormuyor, tek kriter aktif öğrenci olmanız.

"25 YAŞININ ÜZERİNDE OLUP ÇALIŞANLARA KART VERİLMESİN"

İETT, 2020 yılının Eylül ayında “İndirimli İstanbul Kart kullanıp 25 yaşın üzerinde olanlar çalışmadıklarına dair bir kağıt getirsin. Getirmeyenlere kart verilmesin” şeklinde bir teklifi İBB Hukuk Komisyonu’na sundu ama bu talep reddedildi.