Firma, ilacın Türkiye'deki ticari faaliyetini 31 Agustos  2023 tarihinde sonlandıracağını duyurdu. Mikofenolat mofetil etken maddeli ilaç, böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılmaktadır.

Firma, açıklamasında, "Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarına bağlı olarak dünyada hastaların erişimine sunulan firmamızın yenilikçi çözüm ve tedavilerini, Türk hastaların kullanımına sunamamanın derin üzüntüsünü yaşarken piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, bu gelişmenin ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Bıça kemiğe dayandı, ilaç yokluğu artıyor. Sonuç olarak çok önemli bir organ nakli sonrası kullanılan, hayati öneme sahip ilaç, piyasadan sessizce kaybolan diğer ilaçlar gibi artık bulunmayacak" dedi.

Saydan, mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının uygulanabilirliğini sorgularken, ilaç kurunun yılda birden fazla kez güncellenerek reel kurla arasındaki farkın kapatılmasının öncelikli olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Milli Gazete