Her ay yeni rekorlar kıran dış açık, Türk banka ve şirketlerinin FX borçlarını yenilemek yerine kısmi itfaya yönelmesi ve bazı piyasa kaynaklarına göre, bireysellerden gelen spot döviz talebi yüzünden, TCMB sürekli FX döviz rezervi harcıyor. Tüm ihracat ve turizm gelirlerinden alınan %40 haraç, faizler %36’lara kadar yükseltilerek dövizden TL’ye dönmeye ikna edilen vatandaşın mevduatı ve bankalarla yapılan swap işlemleri dahi TCMB’nin eriyen döviz rezervini telafi etmeye yetmiyor.

Hükümet ekonomik bedeli ne olursa olsn, seçimden önce döviz kurunu sıkı sıkıya kontrol etmek kararlılığında.  İçerde TCMB’nin el koyacağı döviz kalmayınca, Hazine devreye giriyor. Dün  Hazine %9,30 getiri oranıyla  7 yıl vadeli 2,5 milyar dolar tutarında yeşil tahvil ihraç etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde, Dolar cinsinden 2030 vadeli bir yeşil tahvil ihracında tutar 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Hazine, 5 Nisan 2023 tarihinde Bank of America, ING, J.P. Morgan ve Standard Chartered’a ihraç için yetki verilmişti.

Hazine’den yapılan açıklamaya göre, ihraç tutarı 13 Nisan 2023 tarihinde hesaplarımıza girecek.

Açıklamada ihraç ile ilgili şu bilgiler verildi:

“13 Nisan 2030 vadeli yeşil tahvilin kupon oranı %9,125, getiri oranı %9,30 olarak gerçekleşmiştir. İhraca yaklaşık 200 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep göstermiştir. Tahvilin %31’i Birleşik Krallık, %19’u Türkiye, %18’i ABD, %16’sı Orta Doğu, %15’i Diğer Avrupa ve %1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır.

Söz konusu yeşil tahvil, ülkemiz Hazinesi tarafından uluslararası sermaye piyasalarında ihraç edilen ilk ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim – Environmental, Social and Governance) tahvildir.

Bu tahvil ihracıyla birlikte 2023 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 7,5 milyar ABD doları tutarında finansman sağlanmıştır.”

Hazine, bu borçlanma için 10 yıl vadeli ABD devlet tahvili getirisi  üzerine takriben 600 baz puan risk primi  ödedi.

Kaynak: ParaAnaliz