Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sorduğu sorulara Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Kayınpederi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konuşma Metninin Linkini Gönderdi!

'Kayınpederin lafı üstüne laf etmem mi diyor?'

 

Milletvekili Ömer Faruk Gergelioğlu'nun bankaların verdiği kredilerle ilgili soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan bu sefer farklı bir yanıt geldi. Albayrak daha önce mevzuatlarla ilgili önergelere link göndererek yanıt verirken bu defa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı konuşmanın linkini gönderdi.

Gazeteduvardan Hacı Bişkin’in haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun soru önergesine yanıt olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmasının linkini gönderdi. Gergerlioğlu pandemi sürecinde aylık geliri 5 bin liranın altında olanlara kredi verileceğine ilişkin verilen söze rağmen neden insanlara kredi verilmediğini sormuştu. Gergerlioğlu, Albayrak’ın bu yanıtı için kendisine, “Berat Albayrak, ‘Kayınpeder konuşmuşsa bizim konuşmamıza gerek yok’ mu demek istiyor?” dedi.

KREDİ KİMLERE, NASIL VERİLİYOR DİYE SORDU

 

Gergerlioğlu, Albayrak’a bir vatandaşın yaşadıklarını sordu. Bir vatandaş Gergerlioğlu’na şunları iletti: “Pandemi sürecinde aylık geliri 5000 TL’nin altında olanlar devlet bankalarına kredi başvurusu yapabilir diye öneri sunuldu. Benim gibi milyonlarca insan başvurdu. Fakat bizlere ne olumlu ne olumsuz bir cevap gelmedi. Bizden çok daha sonra başvuru yapan bazı vatandaşların başvuruları kabul edildi. Bizlere hâlâ bir cevap gelmedi.”

Gergerlioğlu bu konuyu Meclis gündemine taşıyarak kredi başvurusu yapanlara neden yanıt verilmediğini, kaç kişinin pandemi sürecinde bankalara kredi başvurusunu yaptığını ve kredi değerlendirmelerinin koşullarını öğrenmek istedi.

KABİNE TOPLANTISININ LİNKİ ÖNERGE YANITI OLDU

Albayrak daha önce de birçok partiden kendisine soru soran milletvekillerinin önergelerine link göndererek yanıt veriyordu. Albayrak’ın bu ana kadar gönderdiği linklerin çoğunda genellikle konuyla ilgili mevzuat bilgilerinin yer aldığı metinlerdi. Ancak Albayrak, bu sefer Gergerlioğlu’nun bu önergesine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz Haziran ayında kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmanın linkini göndererek yanıt verdi.

GERGERLİOĞLU: ‘KAYINPEDERİM NE DERSE O DOĞRU’ MU DEMEK İSTİYOR?

Söz konusu linkte ise Erdoğan’ın şu sözleri yer aldı: “Geliri 5 bin liranın altında olan 6,7 milyon vatandaşımıza 40 milyar lira finansman desteği verdik. Halkbank aracılığı ile 1 milyon 300 bin esnafımıza 27 milyar lira finansman sağladık. Ayrıca, yüzde 97’sini KOBİ’lerin oluşturduğu 197 bin işletmeye 154 milyar lirayı aşkın finansman tahsisi yaptık. Esnafımızın, sanatkârımızın, sanayicimizin, üreticimizin, çalışanlarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz.”

Gergerlioğlu Albayrak’ın bu şekilde cevap vermesini, “İlginç ve inanılmaz” olarak yorumladı. Albayrak daha önce de Gergerlioğlu’nun bir önergesine link göndererek yanıt vermişti. Gergerlioğlu bu durum için şöyle konuştu: “Berat Albayrak bu önergemize kayınpederi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı bir açıklamayı göndermiş. Bakan Albayrak, ‘Kayınpeder konuşuyorsa, cümleler sarf ediyorsa bizim ikinci bir cümle sarf etmemize gerek var mı?’ şeklinde bir cevap vermeye çalışıyor. ‘Kayınpeder konuşmuşsa bizim konuşmamıza gerek yok’ diyor. Bu önergeye verilen yanıtta anladığımız budur. Konuşma metnine de baktım, okudum. Önergemizin hiçbir sorusuna yanıt yok.”

‘BERAT ALBAYRAK’I CİDDİYETE DAVET EDİYORUM’

Gergerlioğlu, daha önce verdiği soru önergelerine Albayrak’ın yanıtı da hatırlatarak, “Sayın Bakan’ı ciddiyete davet ediyorum” dedi: “Bu metinde bizim sorularımızın cevabı da yok. ‘Kayınpeder böyle bir konuşma yapmışsa bu böyledir, daha itiraz ve cevabımız yok’ mu demek istiyor Berat Albayrak? ‘Kayınpederin lafının üstüne bir laf söylemem’ mi demek istiyor? Bu konuşmayı kendisi okumuş mu, dinlemiş mi o da belli değil. Bu metin hem ciddiyetsiz bir metin hem de ciddiyetsiz bir cevap. Gönderdiği metni kendisi de okumamış belli. Bunun da farkında değil. Böylesine gayrı ciddi bir devlet adamı anlayışıyla milletin vekiline bir cevap veriliyor. Böylesi bir ciddiyetsizliğe devlet geleneğinde rastlanılmamıştır. Bir bakanın, kayınpederim bunu bilir mantığıyla cevap verdiğini sanması inanılmaz ve üzücü bir şekilde devlet geleneği tarihine not olarak düştü. Son olarak Berat Albayrak’a bu ülkenin bir milletvekiline doğru dürüst bir cevap vermesi gerektiğini söylüyorum ve kendisine ciddiyete davet ediyorum. Böylesi gayrı ciddi bir anlayışın icra edildiği bir bakanlıktan da ne derece halkı ikna eden bir bakanlık anlayışının çıkacağını da merak ediyorum.” açıklamasını yaptı.

Kaynak Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk GERGERLİOĞLU