Sisi rejiminin cezaevlerinde esir tuttuğu siyasi mahkûmlar, maruz kaldıkları işkence ve kötü muamelelerin etkisiyle ağır hastalıklara yakalanıyor, tedavi edilmedikleri için ise darbecilerin zindanlarında vefat ediyorlar.

Sisi rejiminin cezaevlerinde esir tuttuğu siyasi mahkûmlar, maruz kaldıkları işkence ve kötü muamelelerin etkisiyle ağır hastalıklara yakalanıyor. Tedavi talepleri reddedilen Mısırlı mazlumlar, acılar içinde ölüme terk ediliyor. 2013’teki askeri darbeden bu yana Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Muhammed Mehdi Akif gibi İhvan liderleri başta olmak üzere binlerce İhvan mensubu, tedavi edilmedikleri için darbecilerin zindanlarında vefat ettiler.

MAHKÛMLARA YAŞAM HAKKI TANINMIYOR

Sisi rejiminin ‘tıbbi ihmal’leri sonucu hayatını kaybeden mahkûmların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. 32 yaşındaki kanser hastası siyasi mahkûm Cihad Abdul Gani, geçtiğimiz hafta tıbbi ihmal sebebiyle vefat etti. Abdul Gani’nin kapsamlı bir tedavi görmesi amacıyla yapılan talepler, Sisi rejimi tarafından birden çok kez reddedilmişti. Merhum Abdul Gani ömrünün son günlerini hapishane dışında ve çocuklarının yanında geçirmek istemiş, ancak bu insani talep darbe rejimi tarafından geri çevrilmişti. Geçtiğimiz Kasım ayında da iki siyasi mahkûm vefat etmişti. Uzun süre aç, susuz ve temiz havadan mahrum bırakıldığı için böbrek yetmezliği hastalığına yakalanan 58 yaşındaki mahkûm Mecdi Abdu eş Şabravi, Bedir Cezaevi’nde bir diğer siyasi mahkûm Şaban Muhammed Seyid ise Kanatir Cezaevi’nde rahmet-i Rahman’a kavuşmuşlardı.

2013’TEN BUGÜNE DARBE ZULMÜ SÜRÜYOR

* Ortadoğu’nun en büyük İslam ülkesi olan Mısır, 2013 yılında İhvan-ı Müslimin iktidarına karşı haince planlanmış bir askeri darbeye sahne oldu. General Abdulfettah Sisi’nin başını çektiği darbeciler grubu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi silah zoruyla görevden alarak Mısır’da yönetime el koydular. 2013’ten bugüne süren darbe yönetiminde, darbeye karşı direnen binlerce Mısırlı vahşice öldürüldü, binlercesi asılsız davalar sonucu yargılanarak idam edildi ve yüz bine yakın Mısırlı muhalif ise siyasi mahkûm olarak cezaevlerine atıldı. Mısır zindanlarında, işkence, baskı, zulüm, taciz, tecavüz, kötü muamele ve her türlü insanlık suçu açıkça işlenmeye devam ediyor.

Kaznak_ Mällä Gayete / Abdussamet Karataş