Bu yılın ilk sekiz ayında SGK'ya bütçeden yapılan transfer, geçen yılın tamamını aşarak 981 milyar TL'ye ulaştı. Bütçede öngörülenden daha düşük açık veren SGK’da prim gelirlerinde iyileşme gözlenirken, ağustos ayında 20,6 milyar TL açık gerçekleşti.

TÜİK Büyüme Rakamlarını Açıkladı: Ekonomi Resesyona Girdi TÜİK Büyüme Rakamlarını Açıkladı: Ekonomi Resesyona Girdi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 Ocak-Ağustos döneminde bütçeden aldığı destekle 1 trilyon TL sınırına yaklaşırken, açıklarının önceki yıllara göre daha düşük seviyede gerçekleştiği gözlemlendi. Ancak, EYT düzenlemesiyle emekli sayısındaki hızlı artış, sosyal güvenlik sisteminin dengelerine yönelik bazı endişeleri de beraberinde getirdi. 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 118,5 artış gösteren bütçe transferleri, SGK'nın mali yapısı üzerinde önemli bir yük oluşturmaya devam ediyor.

OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE BÜTÇE TRANSFERLERİ 981 MİLYAR TL

2024 Ocak-Ağustos döneminde, SGK’nın mali dengesini desteklemek amacıyla Hazine’den yapılan bütçe transferleri 981 milyar TL’ye ulaştı. Bu transferler; devlet katkısı, ödeme gücü olmayanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim ödemeleri, teşvikler ve açık finansmanı gibi kalemlerden oluşuyor. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işleyişi açısından önem taşıyan bu destekler, bütçeden nakden karşılandığı için özellikle takip ediliyor.

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre; SGK’nın 2024 yılındaki toplam açığı 21,3 milyar TL olarak gerçekleşirken, bunun 20,6 milyar TL’lik kısmı yalnızca Ağustos ayında ortaya çıktı. Yıl içinde mart, haziran ve temmuz aylarında SGK fazla verirken, diğer aylarda bütçeden ek destek alındı. Özellikle enflasyonun etkisiyle emekli maaşları, sağlık harcamaları ve sosyal güvenlik desteğine yönelik harcamaların hızlı artışı, bütçe transferlerinin gerekliliğini artırdı.

EMEKLİ SAYISINDAKİ ARTIŞ VE AKTİF/PASİF DENGESİNDEKİ BOZULMA

SGK'nın mali dengeleri açısından en dikkat çekici unsurlardan biri, EYT düzenlemesiyle birlikte emekli sayısındaki hızlı artış oldu. Emekli sayısının artması, sosyal güvenlik sistemi üzerinde baskı oluşturdu. Ancak, EYT kapsamında emekli olanların büyük kısmının çalışmaya devam etmesi ve sosyal güvenlik destek primi ödemesi, bütçeye olan mali yükü bir ölçüde sınırladı.

Editör: Ahmet Kacır