Twitter hesaplarından da seçmene seslenen adayların sosyal medya yarışında kim önde? 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala HDP’nin tutuklu adayı Selahattin Demirtaş dışındaki cumhurbaşkanı adaylarının meydanlardaki mitingleri de son sürat devam ediyor. Muhalefetin başta TRT olmak üzere televizyon kanallarında seslerinin az duyurulduğu itirazlarına karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en çok ekranda olan isim olarak dikkat çekiyor. Bu ortamda muhalefetin en çok sesini duyurduğu alan ise sosyal medya.

AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter’daki takipçi sayısı 13 milyonun üzerinde. Canlı yayınla katıldığı tüm programlar kişisel sayfasında da yayınlanan Erdoğan’ın izlenme oranları ise takipçi sayısına oranla düşük görünüyor. Erdoğan’ın son üç mitinginin izlenme oranına bakıldığında Zonguldak mitingi 73 bin, Sakarya mitingi 94 bin izlendi. Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi ise diğer miting yayınlarına göre daha fazla ilgi görerek 175 bin izlenme oranına ulaştı. Canlı yayınlar dışında hazırlanan seçim videoları da adayların hesaplarından paylaşılıyor. Erdoğan’ın Konya mitingine özel hazırlanan 4 dakikalık videosu 372 bin kişi tarafından izlendi.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce adaylar arasında en fazla şehirde miting yapan isim olarak dikkat çekiyor. Twitter takipçi sayısı adaylığını açıkladıktan sonra günden güne artarak 4.1 milyona ulaşan İnce’nin Aydın mitingi canlı yayınlanan hesabında 200 binin üzerinde izlendi. Ankara’da yaptığı 6 mitingin ortalama izlenme oranı 120 binin üzerinde olan İnce’nin Kars mitingini ise 163 bin kişi izledi. Mitinglerde canlı yayınlar dışında hazırlanan videolara bakıldığında İnce’nin Aydın’da zeybek oynarken kaydedilen videosu yaklaşık bir milyon kişi tarafından izlendi.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunmasına rağmen sosyal medyayı en aktif kullanan liderlerden biri. Demirtaş’ın  Twitter’da 1.5 milyonun üzerinde takipçisi var. Adaylık sürecinde serbest bırakılması girişimleri sonuçsuz kalan Demirtaş’ın avukatları aracılığıyla ilettiği mesajlar Twitter hesabı üzerinden paylaşılıyor. Mesajları binler tarafından retweet edilen Demirtaş meydanlarda olmasa da miting yapma yolunu bir şekilde buldu. Cezaevinden haftalık konuşma süresini ailesine yaptığı mitingle geçiren ve HDP’nin sosyal medya hesabından paylaşılan video 5 saat gibi kısa bir sürede 500 bin kişi tarafından izlendi.

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener de sosyal medyayı en aktif kullanan isimler arasında yer alıyor. Twitter’da 2.5 milyonun üzerinde takipçisi olan Akşener’in son üç mitinginin canlı yayınına bakıldığında Çankırı mitingi 54 bin, Kırıkkale mitingi 56 bin, Kütahya mitingi 62 bin kişi tarafından izlendi. Mitinglerin dışında  seçime dönük hazırlanan videolarda en üretken hesabın da Akşener’e ait olduğu görünüyor. Videoların ortalama izleyici sayısı 100 binin üzerinde.

Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu Twitter hesabından renkli paylaşımlarla adından sıkça söz ettiriyor. Karamollaoğlu’nun takipçi sayısı ise 250 bin. E-mitinglerle kitlelere ulaşmayı hedefleyen Karamollaoğlu’nun son Ankara yayını 26 bin, Antalya yayını 34 bin, Isparta yayını ise 31 bin kişi tarafından izlendi. Karamollaoğlu’nun, “Erbakan Hocanın kemikleri sizliyeah!” yazısıyla paylaştığı video ise büyük ilgi görerek yarım milyonun üzerinde izlenme oranına ulaştı.

Vatan Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek seçim meydanlarında en az görünen isim. Özellikle televizyon ve radyo canlı yayınlarında paylaştıklarıyla adından söz ettiren Perinçek’in Twitter’da 200 binin üzerinde  takipçisi bulunuyor. Perinçek’in hesabından canlı yayın ise yapılmıyor.

patronlardunyasi.com