Hastanelerde randevu alamama sorunu ayyuka çıkmışken özellikle İstanbul’da birçok sağlık ocağında uygulanan randevusuz hasta bakmama uygulaması, insanları ciddi manada mağdur ediyor. Özellikle yaşlı ve acil durumdaki insanların uğrak yeri olan aile hekimleri “randevu engeli” çıkarmaya ve bu kararlarını da ısrarla uygulamaya başladı.

EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ YAŞLILAR VE ACİL DURUMDAKİ HASTALAR YAŞIYOR

Geçtiğimiz Ocak ayında Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, tüm aile hekimlerinin sadece randevu ile hasta bakacağını, “Hastalık Yönetimi Platformu” sistemini kesinlikle kullanmayacaklarını ve e-Rapor harici sağlık raporu düzenlemeyeceklerini açıklamışlardı. Bu kararlarını ise adım adım uygulamaya koymaya başladılar.

İlaç yazdırmak için dahi randevu şartı koşan aile hekimlerinin ısrarı sürerken en büyük mağduriyeti ise yaşlılar ve kronik hastalık sahipleri yaşıyor. Mevsimsel salgınlara maruz kalan insanlar randevu gününü beklerken, muayene ve tedaviye geç kalınca ya hastalığı atlatmış oluyor ya da rahatsızlığı daha fazla ilerlemiş oluyor.

HASTANELERİN YÜKÜNÜ AZALTMAK İÇİN HAYATA GEÇİRİLMİŞTİ

Aile hekimleri, 26 Ocak 2022’den itibaren hastaya nitelikli sağlık hizmetinin verilebilmesi için gerekli 20 dakikalık sürenin sağlanması için “Merkezi Hekim Randevu Sistemi” mevzuatına uygun şekilde sadece randevu ile hasta bakacaklarını açıklamıştı.

Aynı açıklamada, tıbbi gereklilikler kapsamında kronik hastalara sağlık hizmeti verileceği duyurulsa da hastalar, danışmalardan geri çevriliyor, dolayısıyla hekimlere ulaşmaları mümkün olmuyor.

Son aylarda hastanelerde yaşanan yoğunluk ve MHRS üzerinden randevu alamama sorunu Bakanlar Kurulunun gündemine gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise defalarca bu sorunun çözülmesi yönünde talimat vermişti. Ancak gelinen noktada, sorunun çözümü bir yana, sorun aile hekimlerine kadar inmiş durumda.

Kaynak:Milli Gazete