HAYAL DÜNYASI

Ne çok bilmediğimiz kelimeler varmış. Ya da benim yaşımda olanların gençliklerinde olmayan ama bu teknoloji zamanın da ortaya çıkan bir o kadar yabancı kelime.

Yabancı diyorum ama benim gibilere yabancı. Şimdiki genç versiyona hiç de yabancı değil.

Aslında çok da önemli değil isim. İçeriğine bakmak lazım. Zarar, kar dengesine bakmak ve bunu güzel hesaplamak lazım.

Metaverseye hayal dünyası diyorum ben. Elle dokunmadan, hiçbir şekilde, hiçbir temas olmadan, hatta çok uzaklarda bile olsa sanki yanındaymış gibi davranmak.

Bir gözlük ve tüm dünya elinin altında sanki.

“ Bu gidişat nereye” diye yine sormak istiyorum. 

Duyguları alınmış bir insanlık. Her şeyden uzak, ama bir o kadarda her şey elinin altındaymış gibi yaşayan bir insanlık. 

Hayal dünyası. 

Sadece istemenin yeterli olduğu herhangi bir çaba sarf etmek gerektirmeyen bir dünyaya doğru gidiyoruz.

Zamanla yarıştığımız. Emek ederek, alın teri dökerek kazanılan şeyler artık neredeyse imkânsız hale geldi. 

Hem insanlardan uzak yaşamak, hem de aynı ortamda sohbet etmenin lezzetine varamamak bizim yaştakiler için çok acı bir durum. Bu duyguyu yaşayamayan gençlere aslında acıyorum. 

Robot gibi yaşıyorlar. Elleme hissini anlayamadan yaşıyorlar. Bilgisayar ortamında mutlu olmaya çalışıyorlar. 

Teknolojiye karşı olduğum anlaşılmasın bu yazdıklarımdan. İnsanların hissizleştirilmesinden, duygularının alınmasından rahatsızım sadece.

Teknolojiyi insanların yararına kullanabilirseniz çok büyük kolaylık ve faydalarının olduğu kaçınılmaz ama bu teknolojiyi yeni nesil için zararlı hale getirmek geleceğimizi yok etmek anlamına gelir.

Daha güzel bir gençlik, faydalı bir teknoloji, zarar ziyan ayırımı yapabilen insanlar ve her ne olursa olsun varlığın gözle görünür, hissedilebilir olabilmesi duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA