Japon Deprem Uzmanı Yoşhinori Moriwaki Marmara Bölgesini bekleyen depremin en kötü senaryoya göre 7.9 şiddetinde olacağını söyledi. Deniz içerisinde kırılma olursa 'tsunami' tehlikesine dikkat çeken Moriwaki "Genel olarak bir metre ama en kötü senaryo düşünüyorsak kayma ile beraber oluyorsa 3 metre söyleyebiliriz. Depremden sonra toplanma alanı deniz kenarı olmaması lazım" diye konuştu. Deprem uzmanı İstanbul'un riskli ilçelerini de tek tek açıkladı.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat depremleri Türkiye'nin 'deprem ülkesi' olduğu gerçeğini yeniden gözler önüne serdi. 1999 yılında yaşanan ve aradan geçen zamana 24 yıla rağmen yaraları hala taze olan Gölcük depreminin ardından uzmanlar, Marmara Bölgesinde yeni bir deprem beklendiğini söylüyor. İstanbul depreminin zamanının yaklaştığını belirten uzmanlar yaşanacak ihtimalleri sıralayarak 'tedbir' alınması yönünde uyarılarda bulunuyor.

'ERZİNCAN DEPREMİYLE AYNI OLABİLİR'

Japon Deprem Uzmanı Yoşhinori Moriwaki, olası Marmara depreminin Türkiye'nin en büyük depremi olan Erzincan depremiyle eş değer büyüklükte olabileceğini söyledi. CNN Türk'e konuşan Moriwaki, "Tamamen Gölcük tarafından Silivri’ye kadar bir kerede kırılıyorsa bu az ihtimal ama o zaman  7.9 Şiddetiyle Türkiye’nin en büyük depremi olan Erzincan depremiyle aynı olabilir” diye konuştu.

Parayı ‘Çöp’e Harcamış: Logolu Çöp Kovalarına Harcanan Milyonlar Parayı ‘Çöp’e Harcamış: Logolu Çöp Kovalarına Harcanan Milyonlar

'TSUNAMİ' UYARISI

Depremin şiddetinin büyük olacağını vurgulayan Yoşhinori Moriwaki, İstanbul'da tsunami tehlikesinin de olduğunu belirterek “Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami olabilir. Genel olarak bir metre ama en kötü senaryo düşünüyorsak kayma ile beraber oluyorsa üç metre olarak söyleyebiliriz. Depremden sonra toplanma alanı deniz kenarı olmaması lazım” dedi.

RİSKLİ İLÇELERİ AÇIKLADI

Moriwaki, depremden en çok etkilenecek olan riskli ilçelerin de altını çizdi. Önceki depremde de en çok hasar alan bölgeler olan İstanbul'un batı ilçelerini işaret eden deprem uzmanı, “En tehlikeli ilçe olarak 1999 depreminde hasar çok oldu. Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece batı tarafta zemin yumuşak olduğu için sıkıntı çok olabilir. Deprem yumuşak zemin üzerinde yavaş ve şiddetli oluyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Karar