Kocaeli'nin Körfez ilçesinde rıhtıma yanaşan bir geminin neden olduğu liman kazasını gündeme ülkede büyük gündem olmuştu. Tayvanlı şirket YANG MING'e ait WITNESS isimli geminin İsrail'den Türkiye'ye ticari mallar taşıdığı ortaya çıktı. Türkiye ile İsrail'in artan ticareti kamuoyunda büyük tepki çekiyordu.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde dün meydana gelen ve Evyapport limanında büyük hasara yol açan gemi kazasının ardından, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret ilişkileri yeniden gündeme geldi. Gazeteci Metin Cihan'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, limana aborda olmaya çalışırken kaza yapan ve en az 50 milyon dolarlık hasara sebep olan gemi, İsrail'den Türkiye'ye ticari mal getiriyordu. Cihan, geminin Aşdod limanından yola çıktığını ve Evyap Holding'e ait limanda yaşanan kazanın, holdingin MÜSİAD üyesi olmasıyla ilginin daha da arttığını belirtti.

İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü

metin cihan

@metcihan

bu gemi nereden geliyormuş? evet, israil. aşdod limanı. yanaşmaya çalışırken çarptığı liman ise evyap holding'e ait. evyap holding müsiad üyesi.

Resim

TÜRK DEGS / TURK MAGS

@turkdegs

 Kocaeli'nin Körfez ilçesinde Taywanlı şirket YANG MING'in WITNESS isimli gemisi rıhtıma aborda olma manevrası esnasında Evyapport limanı üzerindeki 3 vince çarptı. Vinçler domino etkisi gibi sırayla, büyük gürültüyle devrildi. En az 50 milyon dolarlık hasar olduğu tahmin…

Yerleştirilmiş video

Gazze'de devam eden ve 5 ay süren İsrail'in saldırılarında 31 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği bir dönemde, Türkiye'nin bölge ile ticareti dikkat çekici bir artış gösterdi. Çatışmaların başlamasından bu yana, Türkiye'den İsrail'e silah parçaları, çelik, petrol ve gıda gibi stratejik öneme sahip ürünler ihraç edildi. Ayrıca, İsrail'in Filistinlileri kontrol amacıyla kullandığı dikenli tellerin de Türkiye'den temin edildiği belirlendi. Kamuoyundan yükselen "savaş bölgesiyle ticareti durdurun" çağrılarına şimdiye kadar Ankara'dan bir yanıt gelmedi.

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE HURMA SEVKİYATI ARTTI

Karar'ın haberine göre, Bu süreçte, Türkiye'nin İsrail ile olan ticareti de gündeme geldi. Türkiye'nin İsrail'den ithal ettiği ürünler arasında, Suudi Arabistan'ı geçerek miktar açısından ön plana çıkan Kudüs hurmaları yer alıyor. Ayrıca bu dönemde İsrail'den Türkiye'ye çok fazla atık malzeme geldiği de ortaya çıktı. Sosyal medyada 'İsrail tıpkı İngiltere gibi çöpünü bize yolluyor' yorumlarına neden olmuştu.

Ticaretin bu denli yoğunlaştığı bir dönemde dün Kocaeli'nin Körfez ilçesinde meydana gelen bir kaza, ilişkilerin boyutunu gözler önüne serdi. Tayvanlı şirket YANG MING'e ait WITNESS isimli gemi, rıhtıma aborda olma manevrası sırasında Evyapport limanındaki 3 vinci devirdi. Meydana gelen hasarın en az 50 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Geminin İsrail'in Aşdod limanından Türkiye'ye ticari mal taşıdığı anlaşıldı. Gazeteci Metin Cihan, bu olayı sosyal medya hesabından "Bu gemi nereden geliyormuş? Evet, İsrail. Aşdod limanı. Yanaşmaya çalışırken çarptığı liman ise Evyap Holding'e ait. Evyap Holding MÜSİAD üyesi." ifadeleriyle duyurdu.