Karar'ın manşetinde yer alan ''Kızılay'mız enkaz altında'' haberin detayları: Afeti felakete dönüştüren koordinasyonsuzluk milletin gözbebeği olan 155 yıllık Kızılay’ı da işte bu hale getirdi... Sokaktaki depremzedeler soğukta feryat ederken Kızılay’ın 2 bin çadırı üç gün depoda tuttuğu, sonra parayla Ahbap’a sattığı açıklandı. Akıl almaz tabloda iki soru öne çıktı: Ahbap almasa o çadırlar depoda mı kalacaktı? Kızılay kendi kuruluşu olan Çadır A.Ş.’nin deposunun dolu olduğundan habersiz miydi?

Ahbap Derneği, depremlerin üçüncü gününde Kızılay’dan çadır alındığını açıkladı. Cumhuriyet’ten gazeteci Murat Ağırel’in gündeme getirdiği iddia tarafların açıklamasıyla doğrulandı. Derneğin kurucusu Haluk Levent “Biz o akşam herkes can derdinde soğuktan donarken ‘Bu çadırları satın almalı mıyız ya da almamalı mıyız?’ lüksüne sahip değildik olamazdık da. Ve satın alıp bölgeye gönderdik. Yaptığımız her işlem kanuni ve doğru. Birkaç saat sonra öğrendik. Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. Kızılay’ın alt iştiraki olan tüzel kişilikmiş. Kızılay da bu şirketten çadırları faturalı satın alıyorlarmış. Ahbap da aynı yöntemle toplanan bağışlarla bu şirketten satın alma gerçekleştirmiştir. Zaten sitelerinde açıklama bulunuyor.

Ve Kızılay yetkilileri bana ‘Bu toplanan paralarla hammadde ve kumaş satın alınıp tekrar çadır üretilip vatandaşa ücretsiz olarak dağıtılıyor’ dediler. Biz çadırları Kızılay’dan alıp Afad’a vermedik. Afad yer gösterdi biz çadırkentler kurduk. Kalanı evlere, köylere dağıttık. Bir eksiğimiz varsa yakında denetim raporlarında görünecekti. Ben en başta bu bölgede acı çekenleri düşünmek zorundayım. Bugün olsa inanın aynasını yapardık. Eleştiriliyoruz. Sizin canınız sağ olsun” açıklaması yaptı.

AHBAP RAPOR PAYLAŞACAK

Ahbap Derneği de şunları kaydetti:

“O tarihte iletişime geçtiğimiz firmalarda hemen o sabah deprem bölgesine gönderebileceğimiz çadırlar yoktu. En erken 1 hafta içinde yetiştireceklerdi. Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.

Çadırlar 2 bölgeden gelecekti. Erzincan’dan 1232 adet (8 tır) çadır öncelikle en yakın şehirler olan Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; Ankara’dan da 918 adet (8 tır) çadır Hatay’a gönderilmek üzere 10 Şubat’ta yüklendi ve aynı gece dağıtıldı. AFAD ile temasa geçildi ve çadırların dağıtımını yapma konusunda bilgi verildi. Ayrıca 5-6 gün sonrasına teslim edilecek çadırlarla ilgili görüştüğümüz diğer firmalara da çadır siparişi verildi ve satın alındı. Tüm detaylar ve raporlamalar periyodik olarak yayınlayacağımız denetim raporlarında kamuoyu ile paylaşılacak.”

2702krt01a-tum.jpg

140 BİN TL’YE ÇADIR

Ayrıca Kızılay’ın Türk Eczacılar Birliği’nin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL’den sattığı ortaya çıktı. Sözcü’ye konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi. Üney, alım için ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını belirtti.

KINIK’A GÖRE SATIŞ AHLAKİ

Kızılay’dan çadır satın almasına ilişkin açıklama yapan Başkan Kerem Kınık, durumun ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu ileri sürdü. Kerem Kınık, aksini iddia edenlerin ya durumu anlamadığını ya da kötü niyetli olduğunu savunarak, “Kızılay Tekstil A.Ş., Ahbap Derneği’nden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır” dedi.

Çadır üretimini gösteren bir video paylaşan Kınık “AFAD 337.727 çadır kurmuş ve ilave 100.000 çadırı da kurmaya devam etmektedir. Kızılay öz kapasitesini (54.070) AFAD’a teslim etmiş ve tesislerinde AFAD için imalata kesintisiz devam etmektedir Çadır kentlerde 1.350.908 vatandaşımız barınmaktadır” ifadesine yer verdi.

DEPREMZEDELER CAN DERDİNDE KIZILAY RANT PEŞİNDE

Afet bölgesi 20’nci günde hâlâ çadır beklerken Kızılay’ın depodaki ürünleri dağıtmayıp satması infial yarattı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık “Ahbap ile Kızılay’ın iş birliği yasaldır” dedi. Ancak çadırların neden en kritik 72 saatte depoda tutulduğu sorusu yanıtsız kaldı. Skandalın boyutunu artıran bir başka gelişme de Kızılay’ın depremden üç gün sonra yatırım fonunu güncelleyerek rant hesaplarına gömüldüğünün ortaya çakması oldu.

cadir-deposu-1536x864.jpg

BU ÇADIRLARI DA SATMAK İÇİN DEPODA TUTTUNUZ?

Depremzedeler 20 gündür çadır beklerken Kızılay’ın Trakya deposunda afetten bir hafta sonra çekildiği öne sürülen bu karede çok sayıda çadırın istiflendiği görüldü. Çadırların deprem bölgesine ulaştırılmaması “Satmak için mi beklettiniz?” tepkisine yol açtı.

KİMİN MALINI KİME SATTINIZ YAZIKLAR OLSUN, İSTİFA EDİN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak” anlayışıyla kurulan Türk Kızılay’ını; Paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, binbir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkûm ettiniz. Yazıklar olsun.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Kimin malını kime sattınız? İnsanlar sokakta çaresizce çadır beklerken, Kızılay çadır satışı yapamaz. O çadırlar ücretsiz olarak bölge halkına ulaştırılmalıydı. Bunun adı iş bilmezliktir, akıl tutulmasıdır. Ülkemiz ve asil milletimiz bunu hak etmiyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Deprem bölgesinde göremediğimiz Kızılay resmen holding oldu. Holdingleşme ile birlikte Kızılay hayır kurumu işlevini yitirerek mal satan bir dev ticarethaneye dönüştü. Yardım kuruluşu 11 şirket 11 genel müdür 1 CEO 1 CEO yardımcısı çok sayıda iktidar yanlısı danışman, harcanan maaşlar gittiği yeri belirsiz olan milyar liralık harcamalarla AKP’nin kişisel şirketine dönüştü.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Kızılay’ı, önce Ensar’ın paravan şirketi haline getirdiniz. Şimdi ise depremde bölgeye çadır göndermek yerine çadırları bekletip “parasıyla” sattınız. Milletin çadırını, millete, milletin parasıyla sattınız. Bu artık beceriksizlik değil bu açıkça vatan hainliğidir.

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Yurt dışından çadır arıyoruz deprem ülkesinin stokunda yeterli çadır olmadığı için. Aslında bundan daha büyük rezalet olamaz ve sadece bu sebeple hükümetin istifa etmesi gerekirdi. Üzerine millet soğuktan donarken Kızılay’ın içerde çadır sattığı kimin aklına gelirdi?

TİP Milletvekili Barış Atay: Bu kadar çadır vardı depoda ve hemen afet bölgesine dağıtmak yerine satmayı beklediniz öyle mi? Siz var ya! Asla yakanızı kurtaramayacaksınız bu yaptıklarınızdan.

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır: Kızılay’ı ticarethaneye çevirip enkaz altında bıraktılar. Emeği geçenlere yazıklar olsun

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Deprem yaralarını saran Kızılay’dan, Deprem fırsatçılığı yapan Kızılay’a... Çürütmedik değer ve kurum bırakmadılar.

CHP Milletvekili Tuncay Özkan: Millet çadır için kuyruklarda beklerken, Kızılay elindeki çadırları satmakla meşgulmüş. Biz de bu vicdansızlığı not ettik!

Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt: Millet can derdinde, Kızılar kâr. İstifa ediniz.

KIZILAY ARTIK YARDIM KURULUŞU DEĞİL HOLDİNG

Kızılay’ın Ahbap Derneği’ne 2050 adet çadır satması tartışmalara neden oldu. TELE1’e konuşan eski Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay’ın holdingleşip altındaki 11 şirket ile faaliyete olduğunu açıkladı. Küçükali, Kızılay’ın alana çadır kurma yetkisinin artık olmadığını çadır üretip satan bir kuruluşa evirilerek sivil inisiyatiften koparıldığını belirtti. Gazeteci Seher Sultan da Kızılay Girişim Sermayesi ve Gayrimenkul Portföy Yönetimi AŞ’nin Ticari Sicil Gazetesi kayıtlarını paylaştı.

Kızılay Portföy şirketnini 21 Temmuz 2022’de İsfa İslami Finans Danışma Komitesi’nden İcazet Belgesi aldığını aktardı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın oğlu Muhammed Furkan Kınık, Genç Kızılay Başkan Yardımcısı olması da tepki topladı.