Son yaşanan gelişme diplomaside yaşanan kafa karışıklığını ve politik tutarsızlığı gözler önüne serdi. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği baskını Dışişleri Bakanlığı kınarken, aynı günde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde ilişkileri geliştirme çabası, çelişkili siyaseti ortaya koydu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştü. İsrail Savunma Bakanı Gallant, “İş birliğini güçlendirmenin ve güvenlik sistemleri arasındaki diyalogu güçlendirmenin yollarını ele aldık” ifadeleriyle görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi yaptı. MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.

“İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN…”

İsrail Savunma Bakanı Gallant ise şu paylaşımı yaptı:

“Bugün sabah ilk defa mevkidaşım Yaşar Güler ile konuştum. İş birliğini güçlendirmenin ve güvenlik sistemleri arasındaki diyalogu güçlendirmenin yollarını ele aldık. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin, Ortadoğu’da istikrarı artıracak ortak bir güvenlik-stratejik çıkar olduğunu vurguladım.”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “PROVOKATİF BASKINI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Dışişleri Bakanlığı, “İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı’nın radikal yerleşimcilerle ve İsrail güvenlik güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği provokatif baskını şiddetle kınıyoruz. Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini ve uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden bu provokasyonlara izin verilmemesi ve gerginliğin tırmanmaması için İsrail makamlarını gerekli önlemleri ciddiyetle almaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrailli radikal yerleşimcilerle birlikte Mescid-i Aksa’ya dün yaptığı baskına tepki gösterdi. Bakanlıktan dün yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı’nın radikal yerleşimcilerle ve İsrail güvenlik güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya gerçekleştirdiği provokatif baskını şiddetle kınıyoruz. Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini ve uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden bu provokasyonlara izin verilmemesi ve gerginliğin tırmanmaması için İsrail makamlarını gerekli önlemleri ciddiyetle almaya davet ediyoruz.”