6 Şubat deprem felaketinin ardından deprem riski yüksek illerden riski düşük illere göç akını yaşanıyor. 3. derece deprem bölgesi olan Kastamonu da başta İstanbul olmak üzere birçok ilden göç almaya başladı. Kiralık ve satılık evlerin kalmadığı kentte ev ve arsa fiyatları da ikiye katlandı.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası pek çok vatandaşın tedirginliği arttı. Deprem riski yüksek illerde yaşayan vatandaşlar riski düşük illere göç etmeye başladı. Kastamonu da göç edilen illerin başında geldi.

3. derece deprem bölgesi olan Kastamonu, Türkiye’nin deprem bakımından en güvenli kentleri arasında gösteriliyor. Kastamonu’ya özellikle İstanbul, başta olmak üzere farklı şehirlerden vatandaşlar yerleşmeye başladı. İstanbul’a en fazla göç veren iller arasında yer alan Kastamonu’ya yaşanan depremlerin ardından göç eden vatandaşlar da geri dönmeye başladı.

6550070.jpg

Kastamonu’nun hem köyleri hem ilçeleri hem de şehir merkezine yoğun dönüşlerin olması sebebiyle kentte kiralık ya da satılık arsa veya evler için büyük talep yaşanıyor. Emlak hareketliliğinin durma noktasına geldiği Kastamonu’da gayrimenkule yönelik talebinde artması sebebiyle fiyatlar iki kat arttı.

İSTANBUL'DAN YOĞUN TALEP

Konu ile ilgili açıklama yapan Kastamonu Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ak, “Deprem açısından Kastamonu şu anda bir risk barındırmıyor. Kastamonu fay hattında değil, o yüzden güvenli illerden birisi. Kastamonu’ya özellikle İstanbul’dan yoğun talep var. İstanbul’da ihtimal bir depremden ötürü Kastamonu’da ikamet etmeyenler şehrimize dönmeye çalışıyorlar. Müstakil evler ya da arsalar arıyorlar. Gelenler de, ’en fazla 5 katlı evin var mı’ diye soruyor.

6550073.jpg

Yüksek katlı binalardan çekiniyorlar. Her gün bununla ilgili talepler alıyoruz. İnşallah bu süreç geçicidir. Halkımızın bu tedirginliği bir an önce biter. Ev talepleri fazla, kiralar çok fazla arttı. Bizler kiralık ya da satılık ev ya da arsa bulmakta zorluk çekiyoruz. Şu anda elimizde kiralık evimiz yok. Açıkçası satılık evimiz de yok. Pandemi de yapılan evler azaldığı için ikinci el evler mevcut şu anda. Herkes kendi imkanlarına göre bir ev sahibi olmaya çalışıyor.

'YENİ BİNA STOKU YOK'

Yeni bina stoku şu anda bulunmuyor. Şu anda hiç kimse yüksek katlı evlere talip olmuyor ama bunun geçici olduğunu düşünüyorum. İleride yine aynı şekilde talepler olacaktır. Bize bu deprem düşündürdü ki Cumhurbaşkanımızın dediği gibi yatay mimari yapılması gerekiyor. Milletimizin şu anda TOKİ konutlarına talebi var. Bugün iki kişi TOKİ konutlarında eviniz var mı diye geldi. İnşallah bundan sonraki yapılaşmalar yatay mimari olur, daha sağlam binalar yapılır ve bu tedirginliğimizi de üzerimizden atarız” dedi.

GAYRİMENKULLERDE FAHİŞ FİYAT ARTIŞI

Kastamonu’da 2016 yılından beri emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren Mete Kurtcuoğlu ise mevcut gayrimenkullerin deprem sonrasında talep görmesi üzerine değerlendiğini kaydederek, “Deprem olduktan sonraki araştırmalarda Kastamonu’nun deprem olma riski en az illerden biri olduğu açıklandı. Günümüzde bilgi de hızlı yayıldığı için bu da otomatikman şu anda Kastamonu haddinden fazla göç almaya başladı.

6550075.jpg

Kastamonu, deprem riski en az illerden birisi olması sebebiyle biz, kiralama ya da daire satın alma noktasında özellikle boş arazi, tarla, arsa gibi yerler çok fazla talep görüyor. Kastamonu, şu anda büyük bir göç yaşıyor. Fazlasıyla ne kiralama talebini karşılayabilecek durumdayız ne de ev satın almak noktasında bu talebi şu anda Kastamonu’nun gayrimenkul noktasında mevcut ekonomik şartlardan ötürü elde bulunan gayrimenkuller haddinden fazla fahiş fiyatlara çıktı. Merakla bizler de bu işin sonunun nereye gideceğini bekliyoruz. Bu göç dalgası ne kadar sürecek bilemiyoruz” diye konuştu.

KENTTE TERSİNE GÖÇ HAREKETLİLİĞİ

Kastamonu’nun tersine yaşanan göçü karşılayamayacağını belirten Kurtcuoğlu, "Gayrimenkuller olmayınca satışlar hangi noktaya gidecek ya da vatandaş kiralık ev bulamayınca İstanbul’dakiler ya da diğer illerde yaşayanlar belli bir süre sonra yerlerinde kalacaklar. Şu anda bir panik, bir korku yaşanıyor. Göçün de bundan kaynaklandığını düşünüyorum. 5-6 ay sonra yüzde 25, 1 yıl sonrasında yüzde 50 gibi tersine göçün azalacağını tahmin ediyorum.

6550078.jpg

En çok talep şu anda köy arazilerinde, arsada, tarlalara var. Yılbaşından önceki herhangi bir gayrimenkul seçim dalgası da vardı, bizler fiyatların belli bir oranda artacağını tahmin ediyorduk. Deprem fiyatları iki katına çıkarttı. Örneğin Aralık ayında sattığımız 2+1 daire 800 bin TL bandında iken bizler bin 100-bin 200 lira olarak tahmin ediyorduk. Ama şimdi bin 500 lira bandına çıkmış durumda” şeklinde konuştu.

Kaynak:Karar