Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Iğdır Ovası ve çevresinde yer alan birçok köy arazisinin İsrailli yabancılar tarafından satın alınıp alınmadığını sordu. Soru önergesinde Büyük İsrail Projesi detayı ise dikkat çekti. Ermenistan-Nahçıvan-İran sınırında yer alan, ülkemizin en verimli ovalarından olan Iğdır Ova-sı’nın mülkiyeti ile ilgili ciddi endişelerin bulunduğunu dile getiren Karaduman, “Özellikle birkaç yıldır bölgedeki köylerin ve ova arazisinin İsrailli yabancılar tarafından satın alındığı, birçok köy arazisinin geçen 10 yıllık süreçte el değiştirdiği belirtilmektedir” dedi.

“BOP PROJESİ MİLLÎ GÜVENLİK SORUNUMUZDUR”

2004 yılında duyurulan Büyük Ortadoğu Projesi’ne (BOP) atıfta bulunan Karaduman, bu tarihten itibaren hem Türkiye’de hem de Fas’tan Endonezya’ya kadar olan bölgede siyasi olayların, toplumsal kaos ve işgallerin ABD’nin başını çektiği küresel bir koalisyon tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Karaduman, soru önergesinin devamında, “BOP ile hedeflenenin Arzı-ı Mev’ud yani vadedilmiş topraklar üzerinde Büyük İsrail Devleti’nin kurulması için olduğu birçok uluslararası isim tarafından birçok kez dile getirilmiştir. Bu bağlamda bölgenin önce içdış karışıklıklar yoluyla insansızlaştırılması, daha sonra ülkemizin parçalanarak Doğu Anadolu Bölgemizde bir ermeni devleti, Güneydoğu Anadolu Bölgemizde Irak ve Suriye’nin kuzeyini içine alacak şekilde bir Kürt devleti kurularak bölgenin en etkin ve birleştirici gücü olan Türkiye’nin parçalanması ve nihayetinde Büyük İsrail Devleti’nin kuruluş sürecinin tamamlanması son 20 yılda yaşanan gelişmelere bakıldığında komplo teorisi olmaktan çıkmış, bir gerçeklik ve büyük bir milli güvenlik sorunu olarak karşımıza çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“SON 20 YILDA İSRAİLLİLER TÜRKİYE’DE KAÇ TAŞINMAZ SATIN ALDI?”

Karaduman, İsrail’in Filistin toprakları üzerindeki nüfus ve nüfuz gücünü öncelikle tarım arazile-rini satın alarak başladığını ve Iğdır Ovası’nın da bu haritalarda sözde ermeni devleti sınırları içerisinde gösterildiğini hatırlatarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan konuyla ilgili 8 sorunun cevaplandırılmasını istedi.

1-Iğdır Ovası’nın statüsü nedir? Hazine’ye mi aittir, yoksa bakanlığınız veya diğer merkezi ka-mu idarelerine mi aittir?

2-Mevcut iddiaların gerçekliği nedir? Iğdır Ovası’nda herhangi bir satış söz konusu mudur? Eğer satış yapılıyorsa, kimlere, hangi şartlarda yapılmaktadır?

3-Son 10 yılda Iğdır Ovası ve civarında yabancıya toprak satışı yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi ülke vatandaşları, hangi bedellerle, ne kadarlık bir satın alma yapmıştır?

4-Harran Ovası ile ilgili olarak da benzer iddialar dile getirilmektedir. Harran Ovası’nın mülkiyetiyle ilgili son durum nedir? Ne kadar kamu, ne kadar özel tapu vardır?

5-Başta Iğdır ili ile Ege ve Trakya bölgeleri olmak üzere ülkemizin çeşitli illerinde iddia edildiği gibi arazi alımı/satımı var mıdır? Varsa ne kadarı yerli, ne kadarı yabancıya satılmaktadır? Bu satışlar neticesinde Türk vatandaşlığı kazanan kişi sayısı kaçtır?

6-Yapılan satışlar kamudan mı, yoksa özel/tüzel kişilerden mi gerçekleşmektedir?

7-Son 20 yılda İsrail vatandaşlarının veya İsrail asıllı vatandaşların Türkiye’de elde ettiği taşın-maz sayısı, cinsi ve miktarı nedir?

8-Bu iddialarla ilgili olarak herhangi bir soruşturma ve araştırma yapılmakta mıdır? Süreç ve sonuç nedir?

Bir 3 kişi ve yazı görseli olabilir

Milli Gazete: Ali Ekber / Ankara