Yılbaşı gecesinden itibaren geçerli olmak üzere elektrikte yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapılmıştı. Vatandaşların tepkileri üzerine Şubat ve Mart ayında kademe düzenlemesi yapılmıştı. EPDK'nın dağıtım bedeli düzenlemesiyle örtülü zam yapılan elektrik faturasına yeni zam geleceği belirtildi. Sektör temsilcisi Çağada Kırım, “Yıl sonuna kadar birkaç defa daha zam bekliyoruz” dedi.

FATURAYA TEMMUZ AYINDA ZAM GELECEK

Cumhuriyet'e elektrik zamları ile ilgili konuşan encazip.com kurucusu Çağada Kırım, "Şu an zam yapılacaktı fakat Temmuz ayına ertelendi.  Bu zam neredeyse şart. Fakat elektrik fiyatları tüketici tarafından çok fazla karşılanıyor. Bu konuda yüksek tepki olunca ihtiyaç olan zam evlere değil de sanayi kuruluşlarına yansıtılıyor. Sanayi kuruluşlarına fonlanmış oluyor. Bu sefer de sanayi elektrik fiyatlarında artış oluyor, dolayısıyla tüketici yine olumsuz etkileniyor. Tüketicinin aldığı ürünlerin fiyatı yükseliyor. Tüketicinin aldıkları ürünün pahalı olmasının sebebi elektrik pahalılığından kaynaklı oluyor. Örneğin tüketici ramazan pidesini 9 liraya alıyor. Bunun nedeni üreticinin elektrik giderleri.” diye belirtti.

TEK ÇÖZÜM KAMULAŞMAK

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, “Yeni zam kaçınılmaz. Nisan ayında sanayi tarifesine zam yapıldı. Diğer abone gruplarına zam yapılmadı. Bu politik tercihler devam ettiği sürece bu durum böyle sürecek. Serbestleşme devam ettiği müddetçe,  ithal kaynaklı üretim olduğu sürece bizim zamlardan kaçmamız mümkün değil. Yapılması gereken ülke ekonomisi açısından dağıtım bölgelerini kamusal alana geçirmek” dedi.