Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik kriz, evlilik istatistiklerine de yansıdı. 2024 yılında evliliğin maliyeti ortalama 600 bin TL’yi bulurken Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hem evlenme yaşı yükseldi hem de evlilik oranları azaldı.
Ekonomideki istikrarsızlık Türkiye’de evlenme oranlarına da yansıdı. Ekonomik krizin giderek derinleşmesiyle evlilik maliyetlerinden kaçınan gençler giderek evlilikten uzaklaşıyor. Tüm giderler hesaplandığında 2024 yılında ülkemizde bir evliliğin ortalama maliyeti 600 bin TL’ye kadar ulaştı. Ekonomideki kötü gidişatın evliliğe olan etkisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdı. TÜİK verilerine göre evlenen çiftlerin sayısı 2022 yılında 575 bin 891 iken 2023 yılında 565 bin 435’e kadar geriledi. Öte yandan Türkiye’de ilk evlenme yaşı da giderek yükseliyor. Buna göre Türkiye’de 2023’te ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 28,3 iken kadınlarda 25,7 olarak belirlendi. Tüm bu veriler göz önüne alındığında ekonomik krizin evlilik oranlarını da vurduğu görülüyor…
BİR EVLİLİĞİN FATURASI MİNİMUM 600 BİN TL
Türkiye’de hemen her sektörde yaşanan fahiş fiyat artışları yeni yuva kuracak çiftlerin maliyetlerini de etkiledi. Yapılan hesaplamalara göre azami şartlarda yapılan harcamalarla beyaz eşya, çeyiz, altın, mobilya, düğün ve diğer tüm giderlerle bir evliliğin ortalama maliyeti 600 bin TL’ye ulaşıyor. Bu hesaplamalara göre 2024 yılında ortalama bir evliliğin maliyeti ise 935 bin TL. Tüm bu masraf ve harcamalar gözünde büyüyen gençler evlenip borç ödemektense evlenmemeyi tercih ediyor. Evlilik kurumuna ağır bir darbe vuran ekonomik krizin etkilerinin ne kadar süreceği bilinmezken bir yuva hayali kuran gençlerin işi her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Öte yandan evlilik masraflarının yanına kira, faturalar, mutfak alışverişi ve benzeri giderlerin de eklenmesi yeni yuva kuracak gençlerin endişelerinin artmasına neden oluyor.
TÜİK VERİLERİ EKONOMİNİN EVLİLİK ORANLARINA ETKİSİNİ GÖSTERİYOR
TÜİK 2023 yılının evlilik istatistikleri ekonomik krizin etkisinin aile kuracak gençler üstündeki etkisini ortaya koyuyor. Öyle ki evlenen çiftlerin sayısı 2022 yılında 575 bin 891 iken 2023 yılında 565 bin 435’e kadar geriledi. Evlilikten korkan gençler maliyetlerinden dolayı evlenmeyi ötelemekten başka bir çare bulamıyor. TÜİK verilerine yansıyan bu sonuca göre Türkiye'de ilk evlenme yaşı 22 yılın zirvesine yükseldi. Ülkemizde ilk evlenme yaşı 2023’te erkeklerde 28,3’e kadar yükselirken kadınlarda ise 25,7’ye kadar yükselmiş oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ortaya koyan kaba evlenme hızı da 2023 yılında binde 6,63 olarak belirlendi.
Kaynak: Milli Gazete / Onur Şehmus Şahin