Geçtiğimiz günlerde Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde PKK'lı teröristlerin düzenlediği saldırıda 9 asker şehit düşmüştü. Yaklaşık 20 gün önce de yine aynı bölgede 12 asker şehit olmuştu. Son 20 günde 21 şehit verilmesiyle Türkiye'yi yasa boğan haberlerin ardından 'Nerede hata yapıyoruz?' sorusu sorulmaya başlandı. Emekli piyade Tuğgeneral Haldun Solmaztürk sorunun asıl sebebinin, 'Milli Güvenlik Siyaseti' ile geleneksel kurum, kurallar ve kültürün yok edilmesinden kaynaklandığını ileri sürdü.

Son dönemde Kuzey Irak'taki Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde yaşanan sızma ve terör saldırıları sonucu 21 askerin şehit olması, Türkiye'nin gündemine oturdu. Bu acı olaylar, "Nerede hata yapıyoruz?" sorusunu beraberinde getirdi. Emekli Piyade Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, yaşananlar ve Türkiye'nin terörle mücadele stratejileri hakkında Gazete Pencere'de dikkat çekici bir köşe yazısına imza attı.

Erzincan İliç'teki Faciayla İlgili Şok Eden Acı Gerçek TBMM'de Ortaya Çıktı: Felaket 3 Ay Önceden Başlamış Erzincan İliç'teki Faciayla İlgili Şok Eden Acı Gerçek TBMM'de Ortaya Çıktı: Felaket 3 Ay Önceden Başlamış

"'TERÖRLE MÜCADELEDE EN BAŞARILI YIL' İFADESİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Solmaztürk, yazısında yönetimin temelde bir kararlar zinciri olduğunu ve bu sürecin sürekli gözden geçirilmesi, düzeltme ve yeni karar alma gerektiğini vurguladı. 28 Aralık'ta Cumhurbaşkanı'nın, Kuzey Irak'ta 12 şehit verildikten dört gün sonra yaptığı açıklamalarda "Terörle mücadele tarihindeki en başarılı ve en sonuç alıcı yıllar olduğu" ifadesini eleştiren Solmaztürk, bu ifadelerin gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Aynı gün, Meçhul MSB kaynaklarının bölgenin artık kontrol altında olduğunu açıklamasına rağmen, kısa bir süre sonra yaşanan şehit haberlerinin bu iddiaların gerçek dışı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Solmaztürk, Cumhurbaşkanı'nın muhalefeti "Stratejiden ve taktiklerden habersiz olmakla" suçladığını, ancak Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının da alternatif bir arayış içinde olmadığını dile getirdi. Meclis'in askeri harekatın tüm detaylarını Cumhurbaşkanı'nın takdirine bıraktığını ve Milli Güvenlik Kurulu'nun düzenli olarak toplanmasına rağmen, gerçekleşen toplantıların içeriğinin yüzeysel kaldığını eleştirdi.

Yazısında, geçici üs bölgelerinde güvenlik sistemlerinin kurulamadığı ve çalışır hale getirilemediği, bu durumun son şehit haberlerindeki başarısızlığın bir göstergesi olduğunu belirtti. 45 dakika süren Güvenlik Zirvesi'nin yeterince derinine inilemeyen bir değerlendirme olduğunu ve buna rağmen vardıkları sonucun, yaşananların bir 'örgütü semirtme operasyonu' olduğunu ifade etti. Solmaztürk, güvenlik zirvesinde kuvvet komutanlarının bulunmamasını da eleştirerek, Milli Güvenlik Siyaseti ile ilgili geleneksel kurum, kurallar ve kültürün yok edildiğini, bunun sonucunda yaşanan terör olaylarının kaçınılmaz olmadığını ve yönetimin bu konuda yeterince etkili olmadığını öne sürdü.

‘GELENEKSEL KURUM VE KURALLAR YOK EDİLDİ’

Sorunun asıl kaynağının ‘Milli Güvenlik Siyaseti’ ile ilgili geleneksel kurum, kurallar ve kültürün tümüyle yok edilmesinden kaynaklandığını ileri süren Solmaztürk, Türkiye'nin terörle mücadelesinde yaşanan şehit haberlerinin normalleştirilmesine karşı çıktı. Solmaztürk, art arda gelen acı haberlerin ardından, ülkenin bu konuda ciddi bir değerlendirme yapması ve stratejik hataları düzeltmesi gerektiğini belirtti.