Ekonomik krizle boğuşan Arjantin’de döviz rezervlerinin tükenmesi nedeniyle serbest piyasada kurlar iki katına çıktı.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, seçimi AKP’nin kazanması halinde Türkiye’de de benzer bir senaryo yaşanabileceğini söyleyerek; “Bir gün sabah uyandığınızda döviz kuru tabelada 20 ama çarşıda 40 lira olabilir” dedi.

Arjantin’de yüksek enflasyon ve Arjantin Merkez Bankası’nın neredeyse tükenen döviz rezervi nedeniyle ülkenin para birimi peso, dolar karşısında en düşük seviyeyi gördü. Ülkedeki resmi dolar/peso kuru 218,5’e kadar yükseldi.

Pesonun, dolar karşısındaki sert değer kaybında birçok etmen rol oynadı. Dünyanın en yüksek enflasyonlarından birini yaşayan ülkede tüketici enflasyonunun beklenenden yüksek gelmesi, Başbakan Alberto Fernandez‘in istifa edeceği yönündeki haberler ve ekim ayında yapılması beklenen seçimler pesonun düşüşünde etkili oldu.

Serbest piyasada kur uçtu!

Uluslararası haber kuruluşu Reuters’ın aktardığı habere göre; Arjantin Merkez Bankası’nın net uluslararası döviz rezervinin 679 milyon dolara kadar gerilediği bildirildi.

Bu nedenlerle peso, dolar karşısında yüzde 4’ten fazla değer kaybederken resmi dolar/peso kuru 218.5‘e, serbest piyasadaki kur ise 455.1‘e kadar yükseldi.

Dolar/TL için korkutan senaryo

Arjantin ekonomisindeki son durum ekonomi gündemindeki yerini korurken, benzer bir uyarı da seçim arifesindeki Türkiye için yapıldı. Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Arjantin’deki son durumu hatırlattığı paylaşımında, “Bu liyakatsiz kadro 14 Mayıs’ta bir daha kazanırsa bir gün sabah uyandığınızda döviz kuru tabelada 20 ama çarşıda 40 lira olabilir! Bırakın kimlik siyasetini, bırakın din, diyanet ve milliyet istismarcılarını, kararınızı ahlaktan, liyakatten ve akıldan yana verin!” ifadelerini kullandı.

halktv.com.tr