Yeni yapılan bir çalışmada, sıfır otomobillerdeki kanserojen maddeleri inceleyen araştırmacılar, yeni araç kokusunun kanser riskini artırabileceğini öne sürdü.

Harvard Üniversitesi ve Pekin Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları, sıfır otomobillere dair araştırmalarını gerçek ortamlarda ve koşullarda yürütürken, 12 gün boyunca park halinde bırakılan yeni arabalardaki havaya bakıp yaygın olarak üretilen 20 kimyasalı izlemek için sensör kullandı.

KANSEROJEN KİMYASAL ‘KAYNIYOR’

Cell Reports Physical Science dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, arabalardaki hava kalitesinin Çin'in ulusal güvenlik standardını aşan kimyasal seviyelerde ortaya koydu.

Kansere neden olduğu bilinen bir bileşik olan formaldehit, standartları yüzde 35 oranında aştı. Bir başka tehlikeli kanserojen olan asetaldehit ise standarttan yüzde 61 daha yüksekti.

‘İŞE GİDİP GELMEK BİLE RİSK’

2021'de yapılan başka bir araştırma, arabada çok vakit geçiren insanlar için otomobillerin "potansiyel bir risk" olduğunu göstermişti, ancak yeni araştırma, insanların işe gidip gelseler bile risk altında olabileceğini gösteriyor.

Çalışmanın yazarları, arabada günde sadece 30 dakika geçirmenin, insanları bu kanserojenlere yeterince maruz bırakarak güvenlik standartlarını aşma riskine sokabileceğini söylüyor.

Kaynak:Karar