Türkiye’de ‘binde bir yağlı süt’ adı altında satılan ürünler, hem halk sağlığını riske atıyor hem de süt üreticilerini ekonomik olarak çökertiyor. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, “Alım gücü düşük olan vatandaşlar, ucuz olduğu için bu zararlı ürünleri tercih ediyor. Tüketiciye hayal satılıyor. Süte benzer bir ürün var raflarda, ancak bu gerçek süt değil” dedi.
Son dönemde Türkiye’de ‘binde bir yağlı süt’ olarak ürünler piyasada yerini aldı. Ancak Türkiye Süt Ürecileri Merkez Birliği’nin de dikkat çektiği üzere bu ürünlerin süt ile ilgisinin olmadığı, içeriğinde yağ bulunmadığı ve peynir ya da yoğurt üretimine uygun olmadığı ifade ediliyor. Söz konusu ürünlerin düşük maliyetli olması nedeniyle alım gücü düşük tüketiciler tarafından tercih edilmesi, halk sağlığı açısından ciddi riskler barındırıyor.
Süt yağının besleyici değeri düşünüldüğünde, bu ürünlerin tüketiminin uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, sütün yağ oranına göre üreticilere prim verilmesi ve düşük yağlı sütlerin üreticiler için ekonomik sıkıntı oluşturduğu da vurgulandı.
Binde bir yağlı sütün fiyatının düşük olmasının, özellikle alım gücü düşük olan tüketiciler tarafından tercih edilmesine neden olduğuna dikkat çeken Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Cihat Şimşek, KARAR’a yaptığı açıklamada “Hem üreticinin emeği çalınmış oluyor hem de tüketicinin sağlığıyla oynanmış oynanıyor. Tüketiciye hayal satılıyor.
Süte benzer bir ürün var raflarda. Binde bir yağlı sütü tüketince insanın damak tadı alışıyor ve gerçek sütü tükettiğinizde mide spazmları geçiriyorsunuz. Çünkü bünye süt olmayan süte alıştırıldı. Vatandaş süt değil ‘süt renginde süt’ tüketiyor içindekinden daha çok dışındaki kaba para veriyorlar” dedi.
ŞİMŞEK: TÜKETİCİ SAĞLIKSIZ VE UCUZ ‘SÜT’ ALMAK ZORUNDA BIRAKILDI
Karar'dan Merve Şişman'ın haberine göre, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, piyasada binde bir yağlı süt olarak satılan ürünün aslında süt olmadığını belirtti. Sütün yağ oranına göre sanayicilerin üreticiye prim verdiği ancak düşük yağlı sütlerin alımında cezalar uygulandığı öne sürüldü. Binde bir yağlı süt olarak satılan ürünün sağlıksızlığına dikkat çeken Şimşek, ”Yüzde 3.6 oranında yağlı bir sütten yoğurt yapabilirsiniz. Ancak binde bir oranındaki yağlı sütten, bu üründen peynir, yoğurt yapmak mümkün değil, çünkü içinde yağ yok. Sağlıksız ve ucuz. Bu yüzden alım gücü düşük vatandaşlarımız bu sağlıksız ürünleri tercih etmek zorunda kalıyor” ifadelerine yer verdi.
TSV: ÜRÜN VİTAMİN VE MİNERAL AÇISINDAN YETERSİZ
Türkiye Sağlık Vakfı’ndan alınan bilgiye göre aşırı düşük yağ oranı mineral, vitamin bakımından yetersiz kalıyor. TSV’nin binde bir yağlı süt ile ilgili görüşü ise şu şekilde; “En çok yüzde 0,01 yağlı süt” gibi aşırı derecede yağ azaltılmış ürünler, modern tüketim alışkanlıklarının bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Böylesine düşük yağ oranına ulaşmak için uygulanan endüstriyel süreçler, sütün orijinal yapısını ve mikrobiyolojik dengesini bozabilir. Yüzde 0,01 gibi aşırı düşük yağ oranı, ürünün vitamin ve mineraller açısından yetersiz kalmasına yol açabilir.”
CHP’Lİ SARI VE 20 MİLLETVEKİLİ ‘ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN’ DEDİ
Tarım Orman Bakanlığı tarafından yapılan hileli gıda ifşalarının daha etkin olması ve bu tür ürünleri satan firmalara yönelik daha caydırıcı önlemler alınabilmesi gerektiğini dile getiren CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı ile birlikte 20 CHP’li milletvekili konuya ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Bu kapsamda; CHP’li Sarı, binde bir yağlı süt olarak adlandırılan ve piyasada süt olarak satılan ürünlerin halk sağlığına etkilerinin, tüketiciyi yanıltıcı olup olmadığının ve süt üreticileri üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılmasını amacıyla konuyu mecliste gündeme getirdi.