Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, seçimlerle ilgili 15 Temmuz hatırlatması yaptı. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası, seçim günü "darbe mi olacak" tartışmaları başladı. 

Erdoğan, “Biz kendi adımıza kimseyle kavga etmeyiz, milletimiz söz konusu olduğunda da kimseyi tanımayız. Hangi saldırılarla karşılaşırsak karşılaşalım, milletin iradesine ve demokrasimize gölge düşürmeyiz. Gerektiğinde 15 Temmuz gecesi olduğu gibi, hayatımız pahasına istiklâl ve istikbalimize sahip çıkarız” dedi.

Barış Terkoğlu, emekli bir askerin sınıf arkadaşı olan görevdeki bir kuvvet komutanıyla yaptığı konuşmayı aktardı. Görevdeki bir Kuvvet Komutanı, milli iradeye saygı duyacaklarını ve Anayasaya bağlılıktan çıkmayacaklarını kaydetti.

HULUSİ AKAR'IN BASKISINA KUVVET KOMUTANLARI KARŞI ÇIKMIŞ

Gazeteci Barış Terkoğlu şunları söyledi:

"Tarih 10 Ocak 2023. Sabah saatlerinde Milli Savunma Bakanı (Hulusi Akar) Kuvvet Komutanlarıyla bir toplantı yapıyor: Deniz, Kara, Hava. Toplantının konusu şu, hatırlıyorsunuz değil mi Kema Kılıçdaroğlu'na karşı Cumhurbaşkanı Tank Palet fabrikasıyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Ağır ithamlarda bulunmuştu. Ve orada Kuvvet Komutanları da orada bunu alkışlamıştı ve Kemal Kılıçdaroğlu da bunu eleştirmişti. Diyor ki Milli Savunma Bakanı 'Cumhurbaşkanımızın talimatı var, bu Kemal Kılıçdaroğlu'na dava açın' Kim diyor bunu? Milli Savunma Bakanı (Hulusi Akar) diyor. Kime diyor? Deniz, Hava, Kara Kuvvetleri Komutanlarına. Ve matbu bir dilekçe hazırlanmış. Altına imza atacaklar. Direk mahkemeye gidecek. Şablon bir şikayet dilekçesi. Bunu da askeri yargı içinden hazırlatmışlar. Kuvvet Komutanları alıyorlar bu öneriyi kendi avukatlarıyla konuşuyorlar. Avukatları diyor ki 'Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarında bir hakaret yok. Davayı kaybedersiniz bir. İkincisi eğer Kuvvet Komutanı olarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne dava açarsanız orduyu siyasetin içine sokmuş olursunuz fiilen. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuvvet Komutanları Ana Muhalefet Partisi'yle davalı hale gelirler' diye avukatlardan bir tanesi akıl veriyor. Bunun üzerine aynı gün öğlen saatlerinde yeniden Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanlarıyla buluşuyor. Ve bu toplantıda Genel Kurmayı Başkanı da katılıyor. Genel Kurmay Başkanı ben dava açarım diyor. Kara Kuvvetleri Komutanı ben açmayacağım diyor. Nedenini de biraz önce söylediğim şekilde söylüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı önce çekimser kalıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı bende açmayacağım diyor aynı nedenle tıpkı Kara Kuvvetleri Komutanı gibi. Bunun üzerine çekimser kalan Deniz Kuvvetleri Komutanı bende açmayacağım diyor. Yani fiilen üç Kuvvet Komutanı da dava açmayacaklarını söylüyor. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanı Kuvvet Komutanlarına diyor ki 'Bunun bedelini ödersiniz' diyor. Kuvvet Komutanları diyor ki, 'Komutanım biz bedeli neyse ödemeye hazırız' diyorlar. Ne demektir hani görevden alınmaktır fiilen. Bunun üzerine Hulusi Akar Cumhurbaşkanıyla görüşüyor. Ve Cumhurbaşkanı bu olayın ardından Kuvvet Komutanlarıyla bir görüşme yapıyor. Demişsiniz ki Milli Savunma Bakanı'na yani Hulusi Akar'a 'istifa ederiz' demişsiniz. Onlarda diyorlar ki 'Hayır sayın Cumhurbaşkanım. Biz istifa ederiz demedik. Biz böyle bir dava açmak istemediğimiz söyledik. Bakanımız bedelini ödersiniz dedi. Bizde bedeli neyse öderiz derken görevden alacaksanız buna da hazırız' dedik. 'Bizim yapmaya çalıştığımız' Kuvvet Komutanları diyor ki 'Biz siyasetin dışında kalmak istiyoruz. Biz böyle Ana Muhalefet Partisi'ne karşı tam da seçim sürecinde...' Bakın yapılmaya çalışılan şey şu: Seçim sürecinde Orduyla CHP'yi karşı karşıya getirmek. Bak CHP Ordumuza şöyle yapıyor. Mahkeme salonlarında bunun propagandasını yapmak. Kuvvet Komutanları yapmıyor. İyi ki yapmıyor."

GÖREVDEKİ KUVVET KOMUTANI: MİLLİ İRADEYE SAYGI DUYARIZ, ANAYASAYA BAĞLI KALIRIZ

Terkoğlu Halktv ekranlarındaki sözlerinde ayrıca şunları söyledi:

"Emekli bir asker, biliyorsunuz sınıf arkadaşlarıyla da görüşüyorlar. Görüştüğü sınıf arkadaşı bir Kuvvet Komutanı ile diyaloğunu bana yazdı. Şunu sormuş, emekli asker, '15 mayıs sabahı seçim sonucunda iktidar değişirse ne yaparsınız?'

Kuvvet Komutanı 'Ne sonuç çıkarsa çıksın saygı duyarız. Milli iradeye saygı duyarız' yanıtı vermiş.

Emekli asker, 'Siz milli iradeye saygı duysanız dahi sizi Anayasaya aykırı bir şeye zorlarsanız ne olur?' diye sormuş.

Kuvvet Komutanı 'Yeminim ve anayasaya bağlılığım noktasında kalmakta ısrar ederim. Buna bağlı kalmak için direnirim.' yanıtını vermiş."