Saadet Partisi  İstanbul İl Başkanlığı “Nesilden nesile en büyük armağan” sloganıyla ata tohumu üretimi ve paylaşımı çalışması başlattı. Saadet Partisi İstanbul  İl Başkan Yardımcısı Mahmut Kılıç, önemli çalışmaya dair Millî Gazete'ye açıklamalarda bulundu. Kılıç, "Geçtiğimiz yıl Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak bir milyon ata tohumunu vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırdık. Vatandaşlarımız büyük bir bilinçle yoğun bir ilgi gösterdi. Çok kısa bir sürede talepler doldu. Bu durum bizi ziyadesiyle memnun etti ve harekete geçirdi. Bu sebeple İstanbul ve Anadolu’nun birçok ilinde ata tohumu üretme merkezleri oluşturduk ve bunun sonucunda bu yıl yüzden fazla farklı tohum çeşidini vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladık" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği “ata tohumu” çalışmasıyla kamuoyunda ses getiren Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, bu yıl çalışma kapsamını genişletme kararı aldı. “Nesilden nesile en büyük armağan” sloganıyla ata tohumu üretimi ve paylaşımı çalışması başlatılırken söz konusu çalışma kapsamında Anadolu’nun birçok ilinde ata tohumu üretim bahçeleri oluşturularak 40 milyon ata tohumu üretildi.

BU TOHUMLARIN GENETİĞİYLE OYNANMADI

Ata tohumu, genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin değerleri yüksek olarak mahsul alınan tohumlar olarak biliniyor. Ata tohumu, doğurganlığını kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir özelliğe sahip bulunuyor. Geçtiğimiz yıl bir milyon ata tohumunu vatandaşlara ücretsiz bir şekilde ulaştıran Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul ve Anadolu’nun birçok ilinde ata tohumu üretme merkezleri oluşturdu.

DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL ÇALIŞMA

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, bu yıl tüm Türkiye’ye ata tohumlarını ulaştırmayı hedefliyor. Tohum paylaşımlarını ülkemizin tamamında ücretsiz olarak gerçekleştirecek olan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, deprem illerinden gelen taleplerin tamamının kargo bedellerini de karşılayacak. Yine Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, deprem bölgesinde kurduğu aşevi ve sosyal yaşam merkezleri üzerinden tohumları bölge insanımıza ulaştıracak.

KILIÇ’TAN GAZETEMİZE ÖZEL AÇIKLAMALAR

Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mahmut Kılıç, önemli çalışmaya dair Millî Gazete'ye açıklamalarda bulundu. Tüm Türkiye’den gelen ata tohumu taleplerini www.atatohumu.org adresi üzerinde düzenlenen talep formu üzerinden gerçekleştirileceğini belirten Kılıç, site üzerinde ayrıca tohumların tanıtımı ve tohumlardan en yüksek verimin alınabilmesi için bilgilerin yer aldığını da kaydetti.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mahmut Kılıç ile ata tohumu projesine ilişkin gerçekleştirdiğimiz röportaj şu şekilde:

Ata Tohumu Projesi nedir? Bu proje ile ne amaçlıyorsunuz?

Ata tohumu, genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin değerleri yüksek olarak mahsul alınan tohumlardır. Bu tohumlar doğurganlığını da kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir özelliğe sahiptir. Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığımız; Ata Tohumu Projesi ile ülkemizin ürün çeşitliliğini korumayı, atalarımızdan bizlere ulaşan tohumları bizden sonraki nesillere ulaştırmayı ve kendi tohumlarımızı üretmeyi teşvik ettiğimiz bir projedir.

Geçtiğimiz yıl da Ata Tohumu Projesi ile ciddi bir yankı uyandırmıştınız. Proje kapsamında ulaştığınız tabloyu anlatabilir misiniz?

Geçtiğimiz yıl Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak bir milyon ata tohumunu vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırdık. Vatandaşlarımız büyük bir bilinçle yoğun bir ilgi gösterdi. Çok kısa bir sürede talepler doldu. Bu durum bizi ziyadesiyle memnun etti ve harekete geçirdi. Bu sebeple İstanbul ve Anadolu’nun birçok ilinde ata tohumu üretme merkezleri oluşturduk ve bunun sonucunda bu yıl yüzden fazla farklı tohum çeşidini vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladık.

Ata Tohumu Projesi gibi hassasiyet gerektiren bir çalışmada bulunuyorsunuz. Yerli üretimin artması adına ne tür çağrıda bulunursunuz?

Saadet Partisi’nin yer alacağı yönetim sisteminde dışa bağımlılığı sonlandıracağız. İthal tohum yerine kendi tohumlarımızı üretmeyi ve çoğaltmayı sağlayacağız. Üreticilerimizi ve ülke tarımını çok uluslu ve küresel şirketlere bağımlı hâle getiren maksatlı kotaları kaldıracak, doğal kaynakların azaldığı dünyamızda gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için organik tarımı ve tohumların özgür dolaşımını destekleyeceğiz. Bu doğrultuda Millet İttifakı’nın ortak politikalar mutabakat metninde tarıma geniş bir yer ayrılarak çözümler sıralandı. Bu metinde ata ve yerel tohumlara “Tohum gen bankalarını geliştirecek, ata ve yerel tohumların korunmasını ve kullanımını sağlayacağız” maddesiyle yer verildi.

Vatandaşlarımız tohumları temin etmek için nasıl bir yol izlemeli?

Ülkemizin her yerinden tüm vatandaşlarımız ata tohumu taleplerini www.atatohumu.org adresinde paylaşılan talep formu üzerinden gerçekleştirecek. Site içerisinde ayrıca tohumların tanıtımı ve tohumlardan en yüksek verimin alınabilmesi için bilgiler yer alıyor. Tüm vatandaşlarımız istifade edebilir.

Kaynak: milli Gazete /Bekir Şirin