Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı verdiği ve 21 Ağustos 2020 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Diyanet’e devredilen Kariye Camii, geçen üç yılda hâlâ açılmadı. Cami, 2020 yılında açılışına saatler kala tekrar restorasyona alınmış ve açılışı 2021 yılının sonuna tehir edilmişti.

Bilgi talep ettiğimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, “Restorasyon sürüyor, bilgi veremeyiz” cevabı ise manidar bulundu!

İstanbul’un fethinden 1945 yılına dek ezanların susmadığı Kariye Camii’ne ilişkin olarak 2019 yılının Kasım ayında Danıştay, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” yönünde karar vererek, 1945 tarihli kararın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Danıştay’ın kararının ardından 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Kariye Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Millî Gazete, ilk günden beri Kariye Camii ile alakalı gelişmeleri yakından takip ediyor. 2020 yılında açılışına saatler kala tekrar restorasyona alınan ve açılışı tehir edilen Kariye Camii, halen ibadete açılmayı bekliyor. Dönemin Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, 2021 yılında Millî Gazete'ye yapmış olduğu açıklamada açılışın yılsonuna doğru yapılmasının planlandığını ifade etmişti. Ersoy'un verdiği tarihin üzerinden neredeyse iki yıl geçerken Kariye Camii'nin hâlâ ibadete açılmadı.

İstanbul’un Fethi’nin ardından cami olarak kullanılmaya başlayan ve 1945 yılına dek ezanların okunduğu Kariye Camii, cemaatine hasret bekliyor. 29.08.1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Kariye Camii’ne ilişkin olarak 2019 yılının Kasım ayında Danıştay memnun edici bir karar vermişti. Kariye Camii’nin ibadete açılması konusunu değerlendiren Danıştay, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” yönünde karar vererek, 1945 tarihli kararın hukuka uygun olmadığına hükmetmişti.

SAATLER KALA AÇILIŞI ERTELENMİŞTİ

Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararın ardından Resmî Gazete’nin 21 Ağustos 2020 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Kariye Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti. Cumhurbaşkanlığı’nın konuya ilişkin verdiği kararından birkaç gün sonra Kariye Camii’ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bu kararla süreç başlamış oldu. İçeride yapılacak işlemler var. Bu işlemler bittikten sonra inşallah en kısa zamanda ibadete açılacaktır. Bir Cuma namazıyla başlayacağız” demişti. Kariye Camii’nin ibadete açılması beklenirken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şok edici bir açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada, “İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanılmıştı.

3 YIL GEÇTİ HÂLÂ SES SEDA YOK

29.08.1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Kariye Camii, 75 yıl cemaate hasret bırakıldı, Danıştay kararıyla hukuki engeller kalktı ancak aradan geçen 3 yıla rağmen hâlâ açılmadı. Kariye Camii cemaatine kavuşmayı beklerken konuya ilişkin yetkililerden ses seda yok.

Açılışına bir gün kala apar topar halıları kaldırılan, minberi sökülen ve açılışı ertelenen Kariye Camii, yeniden restorasyona alındı. Konunun yakından takipçisi olan Millî Gazete, Kariye Camii’yle ilgili gelişmeleri dönemin Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’a sormuş ve caminin 2021 yılının sonunda açılacağı bilgisini almıştı. 2021 yılında gazetemize açıklamalarda bulunan Ersoy, cami restorasyonu kapsamında ihalenin yapıldığını ve çalışmaların sürdüğünü ve 2021 sonunda caminin açılacağını kaydetmişti. Aradan geçen üç yılda ne Danıştay kararı uygulandı ne de verilen sözler tutuldu.

VGM’DEN, “RESTORASYON DEVAM EDİYOR BİLGİ VEREMEYİZ” CEVABI

Kariye Camii aradan geçen üç yılda açılmayınca Millî Gazete olarak geçtiğimiz günlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yazılı açıklama talep ettik. “Danıştay’ın, 2019 yılında, ‘Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz’ kararı verdiği ve 21 Ağustos 2020 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Diyanet’e devredilen Kariye Camii geçen üç yılda hâlâ açılmadı. Millî Gazete olarak Kariye Camii'nin son durumu hakkında yazılı bilgi almak istiyoruz” ifadelerinin yer aldığı yazılı talebimize Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden, “Talebiniz incelenmiş; eserdeki restorasyon çalışmaları halihazırda devam ettiği için makam tarafından uygun görülmemiştir” cevabı verildi.

MİLLÎ GAZETE, MANŞETLERİYLE GÜNDEMDE TUTMAYA DEVAM EDİYOR

Kariye Camii’nin açılması için ilk günden beri konunun takipçisi olan Millî Gazete, “Halılar kaldırıldı, minber söküldü!”, “Kariye Camii’nde başa mı dönülüyor?”, “İkinci Cuma oldu, ses sela yok!”, “Kariye’de neler oluyor? Ne bitmez restorasyonmuş!”, “Kariye Camii’ne yılsonu sözü”, “Kariye Camii hâlâ mahzun” başlıklı manşetleriyle konuyu sürekli gündemde tutmuştu.

Bir 2 kişi ve yazı görseli olabilir

Kaynak: Milli Gazete / Dursun Ali Bulut