Türkiye, 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gidecek. Geçtiğimiz günlerde siyasi partiler tarafından hazırlanarak YSK’ya sunulan milletvekili listeleriyle birlikte önemli bir eşik daha geride kalırken ittifak ve cumhurbaşkanı adaylarına verilen destekler de netleşmiş oldu. 28  Şubat sonrası kurulan hükümetlerin en önemli partileri olan  DSP, MHPCumhur İttifakı’nda yer alırken, Anavatan Partisi’nin de destek vereceği öne sürülüyor.

Yüksek Seçim Kurulu ’na (YSK) teslim edilen milletvekili listeleriyle birlikte ittifak içi ittifak ve destek karşılığı milletvekili kontenjanları verilmesiyle birlikte kritik süreç tamamlandı. Süreç içerisinde yaptığı ittifak görüşmeleriyle dikkat çeken  AK Parti , sık sık eleştirdiği 28 Şubat partileriyle iş birliği yaptı. 28 Şubat sonrası üç hükümet kuruldu. Bunun biri çok kısa süreliğine iktidarda kalırken diğer iki hükümet ise ülkeyi 2002 seçimlerine kadar taşıdı. İlk olarak Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan Anasol-D hükümeti bir buçuk yıla yakın bir süre iktidarda kalırken, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in kurduğu iki hükümetin ilki kısa bir süre, diğeri ise Anasol-M olarak üç yıl kadar iktidarda kaldı.

28 ŞUBAT’IN AKTÖRLERİ DESTEK VERECEK

Seçimlere 33 gün gibi kısa bir süre kalırken destek görüşmeleri tüm hızıyla devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği seçim takvimi işlemeye devam ederken 28’inci dönem milletvekilliği aday listelerinin teslim edilmesiyle birlikte seçim sürecinde kritik bir adım daha geride kaldı. Bu süre içerisinde yaptığı ittifak görüşmeleriyle destek arayan AK Parti’nin 28 Şubat kararlarının uygulayıcısı olan partilerle bir araya gelmesi dikkat çekti.

DSP TAMAM, ANAVATAN SIRADA

İlk etapta Anavatan Partisi ile bir dizi görüşme gerçekleştiren AK Parti, bu görüşmelerden sonuç alamadı. Çıkardığı milletvekili adaylarıyla seçimlere girecek olan Anavatan Partisi’nin tıpkı 2018 yılında yaptığı gibi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha Erdoğan’a destek vereceği öne sürülüyor. Diğer taraftan milletvekili listelerinin teslim tarihinden kısa bir süre önce Demokratik Sol Parti ile görüşen AK Parti, milletvekili karşılığında seçim iş birliği yaptı. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ı seçilebilir yerden aday gösteren AK Parti sayesinde DSP, uzun yıllar sonra Meclis’e girebilecek.

MHP, İTTİFAKIN KURUCULARINDAN

Refah-Yol Hükümeti’nin ardından iktidara gelen Anavatan Partisi ve Demokratik Sol Parti, yani Anasol hükümeti ve sonrasında MHP’nin de katılımıyla birlikte Anasol-M hükümetleri, alınan kararları hızla onadı ve uygulamaya koydu. Başörtüsü yasağının da uygulamalar arasında olduğu kararların altına imza atan dönemin aktörleri ve siyasi partileri Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanına destek verecek.

NATO KARARI PERİNÇEK’İ DEĞİŞTİRDİ

Diğer taraftan 28 Şubat zihniyetinin en önemli savunucularından olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de uzunca bir süre Cumhur İttifakı’nı desteklemişti. Türkiye’nin Finlandiya ile ilgili aldığı NATO kararı sonrası Perinçek, ittifaka yönelik eleştiriler yapmaya başladı.

Kaynak:Milli Gazete / Ali Ekber