ŞÜKÜR VE SABIR

En'am Suresi, 53. Ayette yüce yaratıcı şöyle buyuruyor: “ Böylece "Allah içimizden bunlara mı lütufta bulundu?" demeleri için onlardan bazısını bazısıyla denedik. Allah, şükredenleri daha iyi bilen değil mi?"

Kaderimi ben seçmedim rabbim ikram etti. 

Verene şükür, ikram edene had olsun.

İyi ve kötü günlerimiz için, ulaştığımız ve ulaşamadığımız güzellikler için, verdiği her türlü nimet için şükretmek Müslümanlığın en yüksek mertebesidir.

Bir hak dostuna demişler; “Bizler yoklukta sabır, varlıkta şükür ediyoruz!”

O da cevap vermiş; “Bunu Şam’ın develeri de yapıyor. Önemli olan varlıkta da yoklukta da şükretmek!”

İşte bu en yüksek mertebedir. Bunu yapabilir miyiz ya da yapabiliyor muyuz bilemiyorum ama hiç kolay olmadığını biliyorum.

Varlıkta da yoklukta da şükredenler, hesapsız Yaradana dayananlar, her durumda hayatı iki parça olarak düşünmek ve ilk parçası dünya, ikincisi ise ahiret olarak düşünenler; kesinlikle kurtuluşa erenlerdir.

Kolay mı; aslında çok kolay. Neden biliyor musunuz, dünyayı yok sayarak yaşamak sadece Allah’ın verdiği nimetlere bile şükretsek zaten problemler çözülecek.

İkincisi, yani ahiret hayatı zaten dünya hayatının bir muhasebesi, dünyada yaptığın iyilik, sana yapılanlara sabır, ahirette verilecek olan hesaplar ve yaşadığımız hayatı sadece Allah için yaşamanın bir mükafatı.

Şimdi diyeceksiniz ki “ Bu kadar da değil dünyada gözümüz kapalımı olalım.” Bu şekilde anlamayın sadece her attığımız adımda her ne olursa olsun AHİRET VAR işte bu cümle rehberimiz olsun.

“Mü’minin durumu gıpta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur.  Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd 64)

Bazen şer olarak gördüğümüz ve kendimizi kaybettiğimiz, dünyayı kendimize dar ettiğimiz zamanlar geçip gittikten sonra, iyi ki deyip şükrettiğimiz olayları düşünüp her şeyi bu şekilde yaşarsak dünya bize cennet olur.

Hayatımızı birilerinin isteği doğrultusunda değil Allah’ın doğru yolu istikametinde idame ettirebilmek, her durumda şükredebilmek, her an dünyada olduğumuzu ve bunun bir sonu olduğunu düşünerek yaşayabilmek duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA