Kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarında patlama yaşanırken, yurttaşlar  hastanelerde randevu, eczanelerde  ise ilaç bulmak güçlük yaşıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, “AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı çöktü” dedi. Öte yandan uzmanlar da sorunun anlaşılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın verileri açıklaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kış aylarında giderek yaygınlaşan grip, soğuk algınlığı, influenza ve koronavirüs nedeniyle hastanelerde yoğunluk yaşanıyor. Çok sayıda vatandaş rahatsızlığı ile ilgili hastanelerde randevu bulmakta güçlük yaşadığını ifade ederken, eczanelerde de stok krizi yaşanmaya devam ediyor. Uzmanlar, yaşanan sorunlar nedeniyle bulaşıcı hastalıklarda artış olabileceğine dikkat çekiyor.

“COVID-19, GRİP, SOĞUK ALGINLIĞI ARTIŞTA”

Konuyla ilgili Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’ya konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın iflas ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Şu anda Covid-19, grip, soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıklar yükselmiş durumda. Bunlardan risk grubunda olanlar çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyor. Özellikle yaşlılar ve kronik hastaları hastaneye yatırmak gerekiyor. Normal koşullarda hastanelerde yatak bulunamazken, üzerine bir de kış enfeksiyonu artışı eklendi.”

“SAĞLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’NİN İHTİYAÇLARINA YANIT VERMİYOR”

Pala, 2022 yılına ait istatistiklerin dahi açıklanmadığını hatırlatarak, açıklamasına şöyle devam etti:

100 İlaçtan 38'nin Fiyat Farkını Vatandaş Ödüyor, Halkın Cebinde 18 Milyar TL Çıkacak 100 İlaçtan 38'nin Fiyat Farkını Vatandaş Ödüyor, Halkın Cebinde 18 Milyar TL Çıkacak

“Bir tıp doktorunu kaybettik. Covid-19’dan öldü. Biz ısrarla test yaptırdık. Ancak rutinde test yapılmadığı ve veriler sunulmadığı için ne durumda olduğumuzu anlamamız mümkün görünmüyor. Sağlık sistemi Türkiye’nin ihtiyaçlarına yanıt vermiyor. Hastalıklarda mevsime dayalı olarak artış gözlendiğinde bu daha sıkıntılı bir durum yaratıyor. Okullar açılınca solunum yoluyla bulaşan hastalıkların görülmesinde artış yaşanacak. Çocuklar eve gittiklerinde aile üyelerine hastalığı bulaştıracaklar. Türkiye’de veriler yayımlanmıyor ancak yurt dışında atık sularda virüs analizi yapılıyor. Şu an Covid-19’un geçen yıl kadar etkili bir enfeksiyon olduğunu söylememiz mümkün.”

“BİRDEN FAZLA ENFEKSİYON GÖRÜLÜYOR”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru ise mevsimsel artışla birlikte daha önceki viral enfeksiyonların hastalık bulaşında etkili olduğunu kaydetti. Maskenin ortadan kaldırılması, aşı ve testlerin yapılmamasının hastalıklara ilişkin belirsizlik yarattığını sözlerine ekleyen Yavru, “H1N1, enflüanza, Covid-19 gibi hastalıklar mevcut. İnsanlarda ikili üçlü enfeksiyonlar olabiliyor. Maskenin toplu taşımalarda ortadan kalkması, bulaşıcılığı artırıyor” dedi.

“RANDEVU SORUNU YENİ DEĞİL”

Hastanelerden randevu alınamamasının yeni bir sorun olmadığına değinen Yavru, “Eskiden hastalığı evde geçirebileceğini düşünenler korktuğu için hastaneye başvurma ihtiyacı hissediyor” diye konuştu.

“ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN DİRENCİ DÜŞÜYOR”

Tele 1'in haberine göre,   Peki, bu süreçte neler yapılmalı? Uzmanlar, toplu taşımada maske kullanmanın bu süreçte alınacak kişisel tedbirlerden biri olduğunu söyledi. Maskenin yanı sıra sağlıklı beslenmenin de önemli olduğuna vurgu yapan Yavru, “Ancak bu ekonomik koşullarda herhalde randevu bulmaktan daha zor bir durum da beslenmek. Özellikle çocuklar iyi beslenemiyor ve dirençleri düşüyor. Protein ve vitamin alamıyorlar bu da hastalanmaya neden olabiliyor. Aynı zamanda ilaç da bulmak zor. Çünkü aşırı talep oluyor. Böyle zamanlarda ilaç bulmak hep zor olmuştur. Antibiyotik gibi ilaçların çoğu yerli üretim ve yeterli düzeyde üretimi yapılmıyor. Bir anda talep artışı olunca da ilaç bulunamıyor. Ücretlendirmeyle ilgili sorunlar da ilaç piyasasını negatif etkiliyor” ifadelerini kullandı.

hastane randevu, ilaç krizi, sağlık sistemi, akp, sağlıkta dönüşüm programı