İran'ın İsrail'e beklenen saldırısı Orta Doğu'yu alarm durumuna geçirirken İran Devrim Muhafızları, Basra Körfezi sularında İsrailli iş insanı Eyal Ofer'in sahibi olduğu bir gemiye el koyduğunu duyurdu. İsrail'den de sert bir açıklama geldi.

İran ve İsrail arasında gerilim hızla artarken İran ordusu helikopterle İsrailli bir iş insanına ait gemiye baskın düzenledi.

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), geminin Hürmüz Boğazı'na yakın bir bölge olan Fujairah'ın 92 km kuzeydoğusunda ele geçirildiğini söyledi. İran medyası da Devrim Muhafızları Ordusu'nun yük gemisine el koyduğunu ve İran karasularına götürdüğünü duyurdu.  

SAHİBİ OFER

3 İsme Tutuklama Kararı Çıkabilir, İsrail'de 'Tutuklama Kararı' Gerginliği... Gizli Toplantı Yapıldı 3 İsme Tutuklama Kararı Çıkabilir, İsrail'de 'Tutuklama Kararı' Gerginliği... Gizli Toplantı Yapıldı

Reuters'ın haberine göre; Portekiz bayraklı gemi, İsrailli iş insanı Eyal Ofer'in uluslararası nakliye şirketi olan MSC Aries of Zodiac Maritime'a ait. Portekiz hükümeti, İranlı yetkililerle temas halinde olduğunu belirtti. 

Başta gemi taşımacılığı, bankacılık, inşaat ve emlak sektörlerinde faaliyet gösteren Ofer Grubu, Türkiye’de Galataport ihalesi ve Tüpraş’taki hisse alımıyla tanınıyor.

2005 yılında Mehmet Kutman-Sami Ofer ikilisi Galataport ihalesini 3.5 milyar Euro kazanmıştı. Ancak Danıştay’ın imar planına ilişkin kararı sonrasında ihale iptal olmuştu. Ofer’ler aynı yıl Tüpraş’ın yüzde 14.76’sının satışında tartışma yaratmıştı. Ankara 12. İdare Mahkemesi, Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hissesinin Ofer’e satışını iptal etti. Ofer Grubu, Kuşadası Limanı ihalesini kazanmış, o ihale de iptal olmuştu.

Öte yandan, Salı günü İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Alirıza Tangsiri, İsrail gemilerinin BAE yakınlarındaki varlığını tehdit olarak gördüklerini ve Hürmüz Boğazı'nın kapatılabileceğini söylemişti. 

İSRAİL: BEDELİNİ ÖDEYECEKLER

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İran'ın baskınını "korsanlık" olarak niteledi.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari ise, İran'ın olası saldırısına karşı yüksek alarm durumunda olduklarını söyleyerek "Bölgede tansiyonu yükseltirlerse bedelini ödeyecekler" dedi. Haagri, İsrail'i beklenen İran saldırısından korumak için hazırlık yaptıklarını ve yanıt vermeye de hazırlandıklarını söyledi.

BÖLGE TETİKTE: İRAN'IN MİSİLLEMESİ BEKLENİYOR

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" açıklamasını yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da dün İran'ın İsrail'e er ya da geç saldırmasını beklediğini söylemiş ve "Yapmayın" diyerek Tahran'ı uyarmıştı.