Futbol dünyasının karıştığı skandalda ortaya çıkan her ifade yeni bir soru işaretini doğuruyor. Paraların bavullarla taşınarak kayıt dışında tutulduğu sistemdeki Kapalıçarşı bağlantısı ‘tefecilik faaliyeti’ şüphesini öne çıkardı. Akıbeti belirsiz milyon dolarların izinin sürülmesinin düğümün çözülmesinde kritik önemde olduğu belirtildi.

Gizli fon davasında şikayetçiler arasında yer alan Mert Zeydanlı da kilit isim Nur Erkasap’ı işaret etti. Zeydanlı “Terim’in hesabını Erkasap yönetiyordu. Şube müdürü Seçil Erzan’ın odasında 1.5 milyon doları teslim ettim” ifadesini kullandı. İş insanı İsmail İbrahim Çağlar’ın sekreteri “Patronum, Erzan’ın eski sevgilisi olan avukat Candaş Güral’ın içinde 2.9 milyon dolar olan çanta getireceğini ve bunu Erzan’a teslim etmem gerektiğini söyledi” dedi.

AÇIKLANAMAYAN PARA 10 MİLYON DOLARDAN FAZLA

Erzan’a paraların elden verilmesi sürecin kayıt dışında tutulduğunu gösterirken, yakın arkadaşlarının da ödemeleri elden yaptığı ortaya çıktı. Fona girenlerden büyük kısmının şikayetçi olmaması ‘Ya kâr ettiler ya yasadışı olduğunu bilip ses çıkarmadılar’ yorumlarına yol açtı. Gelinen noktada 10 milyon dolardan fazla bir meblağın buharlaşması ise ‘Açıklanamayan para nerede?’ sorusunu doğurdu. Kayıp paranın izinin sürülmesi gerektiği belirtildi.

KAPALIÇARŞI BAĞLANTISI

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Adalet Bakanı Tunç, Erzan ile birlikte 7 sanığın yargılandığını ve 18 şikayetçinin bulunduğunu söyledi. Kayıt dışındaki paranın 40 milyon doların üstünde olması ise dikkatleri Kapalıçarşı’ya çevirdi. Emre Belözoğlu’nun avukatı Şekip Mosturoğlu “Erzan’ın ismini vermediği Kapalıçarşı’da döviz alım satımı yapan kişinin kim olduğu çok önemli” dedi. Bu kadar yüksek meblağda nakit, tefecilik şüphesini güçlendirirken ‘Kapalıçarşı bağlantısı olmasa milyon dolarlar kullanılamazdı’ iddiaları dile getirildi.

3011krt01a-tum.jpg

Davacıları arasında bazı sporcu ve iş insanlarının da bulunduğu, ‘yüksek kârlı fon vaadiyle’ dolandırıcılık davasında, şüpheli eski Denizbank Levent Büyükdere Caddesi şube müdürü Seçil Erzan’ın ‘hiç açıklayamadığı, kimde olduğu bilinmeyen kayıp bir 11 milyon dolarlık kısım olduğuna’ vurgu yapıldı. Futbolcu Emre Belözoğlu’nun da 5 milyon dolar yatırdığı olayla ilgili avukatı Şekip Mosturoğlu konuştu. Bu fona 48 kişinin dahil olduğunu, sadece 8’inin futbol dünyasından olduğunu belirten Mosturoğlu, Erzan’ın hiç açıklayamadığı, ‘kayıp’ 11 milyon dolarlık bir kısım olduğunu söyledi.

KAPALI ÇARŞI’DAKİ KİŞİ KİM?

Mosturoğlu, Erzan’ın mahkemede konuşması halinde yeni soruşturmalar açılabileceğini savundu: “Örneğin Erzan’ın kendisinden para satın aldığını söylediği ve hiçbir aşamada adını vermediği, kendisinden korktuğunu açıkça söylediği, Kapalı Çarşı’da döviz alım satımı yapan kişinin kim olduğu, çok çok önemli. Bu ismin önemini anlayabilmeniz için şöyle bir kıyaslama yapabilirsiniz. Seçil Erzan çok değer verdiği Fatih Terim’in ismini çapraz sorgu sırasında mahkeme başkanının da çabası ile söylediği halde bu ismi asla veremeyeceğini üstelik mahkeme huzurunda söyledi.”

YATIRIM MOTİVASYONU BANKACILAR

Mosturoğlu şöyle devam etti:

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a Dua Etti, 1,5 Milyon TL’lik TOGG Yerine 15 Milyon TL’lik Audi A8 İstedi Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a Dua Etti, 1,5 Milyon TL’lik TOGG Yerine 15 Milyon TL’lik Audi A8 İstedi

“Sözde fon mağdurlarını yatırım yapmaya ikna eden en güçlü motivasyon kendilerine bu fonun, bankanın iki tepe yöneticisi tarafından yönetildiğinin söylenmiş olması. Bu iki isim bankacılık dünyasının çok önemli ve başarılı yöneticisi. Ancak, 7 Nisan 2023’te bankanın, Seçil Erzan hakkında suç duyurusunda bulunup, kaçacağını belirterek tutuklanmasını isterken Erzan’ı banka genel müdürlüğüne götürüp, bir yandan lehine delil yaratmasının savunulabilecek bir tarafı yok. Ha bu noktada, Seçil Erzan’ın yaptığı iddia edilen fiiller ister dolandırıcılık olsun, isterse zimmet olsun… Kendisine ait özel telefondan silinen ve banka için bu riske girmeye değecek kadar önemli olan sms, WhatssApp, ses ya da fotoğraf ne? Bu da akıl karıştırıyor.”

KAYIP PARA BULGARİSTAN’DA MI?

Vurgunda Seçil Erzan’ın en yakınındaki suç ortağı olan Ali Yörük’ün Bulgaristan trafiği de dikkat çekti. Yörük’ün son 4 yılda 86 kez Bulgaristan’a girip çıktığı saptanırken, paraların yurt dışına çıkarılmış olabilme ihtimali üzerinde duruluyor. Yörük ile birlikte Bulgaristan’a gidip gelen Yuri Borisov Yankov’un da Bulgaristan Türk’ü Hüseyin Kurtuluş olduğu tespit edildi. Yankov’un da 17 Kasım 2018’den 24 Mayıs 2019’a dek 79 giriş ve 91 çıkış kaydı var. Hüseyin Kurtuluş kimliğiyle en son 29 Ekim 2022’de Kapıkule’den çıktı. Bir daha bu kimlikle Türkiye’ye girmedi. İddianameye göre İnci ve Bülent Çeviker’in 1.920.000 dolarını ve Emre Çolak’ın 3.212.500 dolarını bizzat Ali Yörük teslim aldı. Yörük’ün kardeşi Atilla, bu sırada aracı kullandı. Erzan, ifadesinde, Yörük’ün teslim aldığı paranın bir miktarına el koyarak, tefecilere verdiğini ya da tefecilerden para getirdiğini ileri sürüyor.

‘FATİH TERİM FONUN ADINI DUYARSA KIZAR’

Seçil Erzan’ın mağdurlarından iş insanı Bülent Çeviker “12 yıldır Seçil hanımı banka müdürü olarak tanırım. Seçil hanım bize Fatih Terim’in bir fonu olduğunu söyledi getirisinin de yüksek olduğunu vaat etti. Bunun üzerine sisteme dahil olduk” dedi. Çeviker “Yaklaşık 2 milyon dolar parayı bankanın kapısının dışında teslim ettik. Bu konuda Seçil Hanım bizi özellikle tembihledi ‘Fatih Terim’in fonu olduğu duyulursa, Terim bu işten çok rahatsız olur’ dedi” açıklamasını yaptı. Seçil Erzan’ın müştekilerden işinsanı İsmail İbrahim Çağlar’ın iş yerine 2 milyon 910 bin dolar parayı Erzan’ın bir dönem sevgilisi olan Fatih Terim’in de avukatı Candaş Güral’ın getirdiği ortaya çıktı. Gürol soruşturma kapsamında verdiği 3 sayfalık ifadesinde Erzan’dan ihanet şüphesiyle ayrıldığını belirtmiş ve Tarim ailesinin bu konudan kendisine bahsetmediğini iddia etmişti.

SPK BAŞKANI GÖNÜL: BU BİR DOLANDIRICILIK

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, kamuoyunun gündemindeki ‘Fatih Terim Fonu’yla ilgili olarak açıklamada bulundu. Gönül’e 80 maddelik torba teklifin Plan ve Bütçe Komisyon’undaki görüşmeleri sırasında milletvekilleri, futbolcuların parasını toplayan bankacının fon üzerinden dolandırıcılığın SPK mevzuatındaki durumunu sordu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Gönül “Söz konusu olayda bir dolandırıcılık olayı ve SPK’ya tabi olmayan bir fon adı geçiyor. Burada aslında bir fon değil, bu bir dolandırıcılık. Adının fon olması fon olarak lanse edilmesi bizim mevzuatımızdaki bir yeri kapsamıyor” diye konuştu.

‘KİM SUÇLU KİM SUÇSUZ YARGI BELİRLEYECEK’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘Fatih Terim Fonu’na ilişkin Meclis’te açıklamalarda bulundu. Tunç “İddianamade 7 sanık var. 18 de müşteki var. Bu iddianame İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi ve ilk duruşması gerçekleştirildi. İkinci duruşması da 12 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşecek. Yargı ile alakalı bir konu, yargı elbette ki iddiaları araştıracaktır. Bu iddialar neticesinde kimler suçlu, kimler suçsuz, bu konuda müştekiler, tanıklar, şüpheliler dinlenecektir. Yargısal süreç neticesinde en doğru karar ortaya çıkacaktır” değerlendirmesini yaptı.