Karar yazarı İbrahim Kahveci ''Zenginler partisi'' başlıklı makalesinde gündeme ilşkin şunları yazdı:

Hazine garantili köprüler yollar eğer arabanız yoksa sizin neyinize... Ama arabanız olmasa da o köprü ve yolların parasını yine sizler de ödüyorsunuz. Mesela sofranıza domates gelirken o köprü ve yollar nedeniyle domatesi daha pahalı tüketiyorsunuz. 

Sofraya oturduğunuzda bilin ki o sofrada bir diğer yiyici kesim Hazine garantili müteahhitlerdir. En fazla da fakirin sofrasında yer alıyorlar. 

Bunları defalarca yazdık... Zengine hizmet eden bir kamu yatırım politikası çok ağırlıklı uygulanıyor.

Devlet okulları bile nerede ise paralı hale geldi. Çünkü zengine hizmet eden yatırımlardan dolayı fakire sıra gelmiyor.

***

Ben AK Parti’yi çok ama çok başarılı bulduğumu daha önce de yazmıştım. Hatta bunu şöyle izah etmiştim: Robin Hood zenginden alıp fakire vererek kahraman olmuştu. Oysa AK Parti özellikle Başkanlık Sistemi döneminde fakirden alıp zengine veriyor. Ve o fakir kesimden de en yüksek oyu alıyor. 

Bundan daha büyük başarı olur mu? Ya da bir toplumun realiteyi kaybettiğinin göstergesi olarak başka bir örneğe ihtiyaç var mı?

Evet, ekonomi politikası tam da böyle işliyor. 

Hatta sadece fakirden almıyorlar... Orta sınıfı da yok ederek zengine çalışıyorlar. 

Gelin anlatalım: Yıl 2019: En fakir yüzde 50’lik kesimin gelirden aldığı pay %24,19... Yıl 2022 ve bu fakirlerin gelirden aldığı pay %23,12’ye düşüyor. 

Fakirlerin gelir payı -1, 07 puan azalıyor. 

Ya orta sınıf: Yani gelirden en alt yüzde 50 ila en üst yüzde 5’in arasında pay alanlar. İşte bu yüzde 45’lik kesimin gelirden aldığı pay 2019 yılında %54,73 ediyordu. Aradan üç yıl geçti ve bu orta sınıf diyeceğimiz kesimin gelirden aldığı pay %53,47’ye geriledi. 

Orta sınıfın gelir payı da -1,26 puan azaldı. 

Şimdi soralım: Fakirlerin gelirden aldığı pay azalıyor, orta sınıfın gelirden aldığı pay azalıyor... Eeeee, kim kazanmış? 

Kazanan belli... Başkanlık Sistemi ile zenginler zenginliklerini katlamış. En zengin yüzde 5’lik kesimin gelirden aldığı pay %21,1’den %23,30’a yükselmiş. 

Zenginlerin gelir payı +2,22 puan artmış.

***

Bakın daha ilginç veri söyleyeyim. Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra orta sınıf için asıl kıyamet kopmuş. 

2014 yılında orta sınıfın gelirden aldığı pay %56,33 seviyesindeymiş. İşte bu pay nerede ise sürekli azalarak 2022 yılında %53,47’ye geriliyor. Korkunç bir erime... 

Orta sınıfın gelir payı -2,86 puan azalırken en zengin yüzde 5’in gelirden aldığı pay 19,56’dan 23,30’a yükseliyor. Zenginin zenginlik payındaki artış +3,74 puan. 

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ile zenginler adeta bayram üstüne bayram yapmışlar. 

Çılgınca bir zengini zengin etme politikası uygulanmış. Ama 2014’ten bu yana yapılan seçimler gösteriyor ki gelir kaybı yaşayan özellikle alt gelir grupları iktidarı desteklemeye aynı şekilde devam etmişler. 

Şimdi sorarım sizlere: Bu büyük bir başarı değil midir? Fakirliği artırarak oy oranını artırmak Türkiye siyasetini bırakın dünya siyasetinde görülmüş bir şey midir? 

AK Parti’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu başarısından dolayı kutlamak gerekir. Siz bakmayın dün Giresun’da “Liderinizi soğana patatese kurban etmeyin” dediğine... Türk Halkı açlık yoksulluk dinlemeden liderini canı gönülden sefalete rağmen desteklemiştir. 

Tek sorun ise orta sınıfta... Onlar bu sefalet politikasında liderlerini desteklemekten imtina ediyorlar. 
Hainlik bu değil mi!!! 

İnsan hiç zenginler daha da zengin olsun diye çalışan yönetimi desteklemez mi? Ne istiyorsunuz Zenginler Partisinden!!

TÜİK MATEMATİĞİ

Önceki gün Nisan ayı enflasyon verisini açıklayan TÜİK tüketim ağırlığı hesabında ya bir hata yaptı ya da bizim bilmediğimiz şekilde tüketim ağırlıkları değişti. 

Mesela gıda sektörünün tüketim ağırlığı %25,43 ve nisan ayı fiyat artışı %3,95... BU sonuçla sadece gıda sektöründen gelen enflasyon 1,005 etmektedir. 

Bütün sektörleri bu şekilde hesapladığımızda Nisan ayı enflasyonu %2,34 çıkıyor. Oysa TÜİK Nisan ayı enflasyonunu %2,39 olarak açıkladı. 

(Not TÜİK sitesinde sektörel tüketim ağırlıklarına göre bu hesabı yapıyoruz)

Gelelim dün açıklanan “Gelir Dağılımı” verilerine. 

Burada yüzdelik hesap veriliyor. “Eş Değer Hana Halkı Kullanılabilir Gelire Göre Sıralı Yüzde 5’lik Gruplar İtibari İle Fert Gelirinin Dağılımı” verisi... 

Dağılım yüzde hesabı olduğundan toplamın 100,00 olması gerekiyor. Oysa 2022 dağılımında oran 99,89 ediyor. Yani 0,11’lik gelir payı hesapta yok. 

Çok ilginççç. 

Enflasyonda tırtıklanmalar olduğunu tersten işlemlerle çok kez ifade ettik ama gelirden tırtıklama neden?

Ya da TÜİK’de matematik sorunu mu başladı.