Merkez Bankası, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi sonlandırarak ekonomi politikalarında yeni bir döneme geçiş yaptığını duyurdu. Ekonomist Serkan Özcan, bu adımı "Türkiye’de ekonomi politikaları yeni bir boyuta geçiyor. Sadeleşme ve normalleşme yolunda doğru adımlar atılıyor" şeklinde değerlendirerek, alınan kararların ekonomi bilimine olan etkisine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımları kapsamında menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi sonlandırdı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TCMB tarafından yayımlanan duyuruda, "6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda, menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır" ifadeleri yer aldı.

6 Nisan'da yayımlanan önceki duyuruda, menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürülmesine ve kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın sonlandırılmasına karar verilmişti.

1.jpgSerkan Özcan

ÖZCAN: NORMALLEŞME YOLUNDA DOĞRU ADIM

Ekonomist Serkan Özcan, Merkez Bankası'nın aldığı bu kararı sosyal medya hesabından değerlendirerek, "Önce uluslararası swap kanallarının tekrar açılacağına dair haberler, ardından az önce yayınlanan tebliğ ile menkul kıymet tesis yükümlülüğünün kaldırılması. Türkiye’de ekonomi politikaları yeni bir boyuta geçiyor. Sadeleşme ve normalleşme yolunda doğru adımlar atılıyor" dedi.

Serkan Özcan

@serkanozcan1

-Önce uluslararası swap kanallarının tekrar açılacağına dair haberler,

-Ardından az önce yayınlanan tebliğ ile menkul kıymet tesis yükümlülüğünün kaldırılması.

Türkiye’de ekonomi politikaları yeni bir boyuta geçiyor. Sadeleşme ve normalleşme yolunda doğru adımlar atılıyor.

İktidar tarafından masa başında uydurulan tedbirlerle ekonomi bilimine yapılan zulüm, yine aynı iktidar tarafından sonlandırılıyor.

9-10 ay önce TV ekranlarında yerli ve milli ekonomi modeli anlatanlar sus pus!!!

Sanki hiçbir şey olmamış gibi…

Bütçe Faize Çalışıyor:Nisan Ayında Gelir 595.8 Milyar TL, Gider 773.6 Milyar TL ve Açık 177.8 Milyar TL Oldu Faize... Bütçe Faize Çalışıyor:Nisan Ayında Gelir 595.8 Milyar TL, Gider 773.6 Milyar TL ve Açık 177.8 Milyar TL Oldu Faize...

Resim

Özcan, iktidarın ekonomi bilimine zarar veren masa başında alınan tedbirlerin yine aynı iktidar tarafından sonlandırıldığını belirterek, "9-10 ay önce TV ekranlarında yerli ve milli ekonomi modeli anlatanlar sus pus! Sanki hiçbir şey olmamış gibi…" sözlerini ekledi.

MENKUL KIYMET TESİSİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDİR?

Menkul kıymet tesisi yükümlülüğü, bankaların verdikleri kredi miktarlarına göre ellerinde belli oranlarda devlet tahvili ya da hazine bonosu bulundurma zorunluluğudur. Bu uygulama, kredi genişlemesini düzenlemek ve finansal istikrarı korumak amacıyla devreye sokulmuştu. Ancak, güncellenen makroihtiyati politikalar kapsamında bu yükümlülük, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklikle, kredi piyasasının daha serbest bir yapıya kavuşması hedefleniyor.